„Zájem o lokální produkty se celoevropsky zvyšuje a my se v tomto snažíme jít s dobou. Inspiraci máme jak v našich partnerských městech, například Novellara má svůj balzamikový ocet, Épinal pivo a produkty z mirabelek, Kremnica med a perníky, tak také v novojičínských včelařích, kteří s nápadem produkovat městský med přišli jako první. Jsme rádi, že letos je medu dost na to, abychom jej mohli i prodávat, a nezbývá než doufat, že bude Novojičínským chutnat,“ uvedl novojičínský místostarosta Ondřej Syrovátka.

Nový Jičín si pořídil včelstva vloni v závěru června, kdy pracovníci odboru životního prostředí novojičínské radnice umístili do lesoparku na Skalkách včelník s přibližně 150 tisíci včel. „První snůška nebyla příliš výrazná, přinesla asi 15 kilogramů lesního medu,“ připomněla Marie Machková, mluvčí města.

Letošní rok už se nesl ale ve zcela jiných čislech. „Poprvé z medometu vyteklo téměř 20 kilogramů medu, teď to bylo přes 40 kilogramů. V červnu jsem také prováděl jednu dotáčku, protože u prvního medobraní byly v řadě rámků ještě zavíčkované plody a včela nebyla zcela vylíhnutá. Letošní úroda je velmi slušná. Ze tří úlů se nám podařilo získat 65 kilogramů medu,“ pochvaluje si Jiří Schindler z odboru životního prostředí, který se nad rámec svých pracovních povinností stará i o včely.

Radniční med ze Skalek si mohou zájemci zakoupit na Masarykově náměstí v návštěvnickém centru. „Část bude ve formě dárků využita k propagaci města, ale většina byla dána do prodeje,“ dodala Marie Machková.

Dny řemesel a setkání kovářů ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, sobota 1. srpna 2015
Více než sto padesát řemeslníků míří do Dřevěného městečka