Už páteční večer, ledová krusta na silnicích a předpověď nočního sněžení napovídaly, že pondělní ráno bude poněkud hektické. Husté sněžení způsobilo mnohdy i půlhodinová zpoždění městských autobusů, v Porubě do sebe dva dokonce narazily. „Sníh způsobuje komplikace i v tramvajové dopravě,“ upozorňoval Dopravní podnik Ostrava.

Desítky minut příprav před výjezdem na silnice museli svým vozidlům věnovat řidiči. „Byla to taková zvláštní vrstva námrazy, která ze skla prostě nešla dolů,“ svěřil se jeden z řidičů, který přitom „škrábe“ běžně. A některé šoféry smůla nepřešla ani na silnicích.

Zastávka u krytého bazénu ve Frýdku-Místku.
Jak vypadají zastávky ve Frýdku-Místku pod náporem sněhu?

Dost možná nejkurióznější a zejména na první pohled nejhrůzněji vypadající byla nehoda osobního vozidla na Svinovských mostech v Ostravě, kde řidič vyjel ze silnice až do prostoru prosklené zastávky na mostě a zastavil se o její zadní konstrukci, přičemž zdemoloval několik jednomístných laviček. Naštěstí mu v brzdné dráze nestáli žádní lidé.

Krokem popojížděla auta Rudnou ulicí, kde po radlicích vznikly čtyři sněhovými hrobečky oddělené pruhy, na spoustě dalších míst však stála, dlouhá kolona se vytvořila mimo jiné v ulici 17. listopadu v Porubě. Převrácená auta v příkopech, v tom lepším případě ne na střeše, míjeli řidiči takřka v každém okrese Moravskoslezského kraje.

Sníh komplikuje dopravu na mnoha místech v kraji, 8. února 2021 v Ostravě.Demolice laviček na zastávce na Svinovských mostech v praxi.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Kalamita v okresech

Neprůjezdné zůstaly hned zrána silnice u Starého Jičína či v obci Vrchy na Novojičínsku. Podle policejní svodky tam došlo k havárii nákladního vozidla s únikem provozních kapalin. Právě v souvislosti s nákladními vozidly a kamiony vydali policisté už rutinní upozornění pro oblast, kde při podobném počasí s železnou pravidelností zapadají kamiony.

Podle očekávání záchranné složky od rána avizovaly spoustu nehod i trablů. Hasiči například vypomáhali trolejbusu ve Slezské Ostravě, který nedokázal vyjet kopec a příčně zablokoval silnici, vyprošťovací speciál Bizon pak zasahoval ve Fulneku. „Dvě hasičské Tatry odhrnovaly radlicemi sníh na celé D48 mezi Novým Jičínem a Českým Těšínem a z Příbora do Ostravy,“ popsal další pondělní nasazení hasičů jejich mluvčí Petr Kůdela.

Bohužel se zdá, že na podobné počasí si tento týden budeme muset zvyknout. A nejen řidiči na silnicích. Zapadané chodníky budou nejspíše komplikovat dál přepravu i pěším. V příštích dnech by mělo opět sněžit, byť lokálně a v menší míře. A všudypřítomný mráz se má držet celý týden.