Tou největší a dlouho očekávanou bude v Karviné dokončení stavby silničního obchvatu. Už letos v létě by měla být v provozu nová spojnice z Darkova směrem ke Stonavské ulici a na té stávající vybudují stavbaři podchod pod novou rychlostní komunikací. Současně budou pokračovat ve stavbě mostu přes Olši podél stávajícího mostu železničního.

 První dítě narozené v letošním roce v karvinské porodnici, je Jaromír Damián Maleňák z Bohumína.
Daniel, Klaudie, Damián a další. Seznamte se s prvními miminky Karvinska

Už na jaře ale zmizí lešení z před tří historických domů na Masarykově náměstí ve Fryštátě a stavbaři je předají majiteli, kterým je město. Ještě před začátkem rekonstrukce se rozhodlo, co ve zrekonstruovaných prostorách bude.

„V horních patrech bude několik bytů, v přízemí informační centrum a malá výstavní síň. V rohovém domě má být prodejna lahůdek, vedle prodejna zdravé výživy a další komerční prostory,“ přiblížil mluvčí města Lukáš Hudeček. Dodal, že stavbaři by měli práce dokončit do dubna.

Nové náměstí má být do léta

V Orlové snad už konečně skončí čekání na nové náměstí, které vznikne mezi budovou městského úřadu a OD Prior. Dominantou moderního prostranství bude fontána a socha orla, symbolu města, a také zcela nový polyfunkční dům s byty a komerčními prostorami. Pod náměstím navíc bude možné zaparkovat v podzemních garážích.

Silvestrovský hlavní vysílací čas na Primě obsadí Tři tygři v pořadu 7 silvestrovských pádů Honzy Dědka.
Silvestr století? Ostravští Tři tygři bavili i znechutili Česko. Jak to vidí oni

Nejen Havířované se letos podívají do obří budovy, která byla v 60. letech minulého století postavena jako odbavovací hala vlakového nádraží. Ta nyní funguje v bočním traktu a v menší podobě. Z dominanty této části města vznikne společensko-sportovní centrum, kde bude možné pořádají jak sportovní, tak společenské akce, výstavy, koncerty. Chybět nebude ani restaurace. Kromě toho má v ulici U Jeslí v Šumbarku vzniknout nový denní stacionář.

Nový trakt nemocnice

V Bohumínské městské nemocnici letos otevřou zcela nový trakt, v němž bude centrální čekárna pro pacienty a na jednom místě také všechny ambulance. „Zázemí tam najde i pracoviště rentgenu, sádrovny a zákrokový sálek. Dokončení se plánuje na podzim letošního roku,“ uvedla mluvčí města Jana Končítková.

Cyklovýlet v příhraničí by se mohl prodražit. Poláci řeší problematiku dětí s cyklistickým průkazem..
Rodinný cyklovýlet? Polsko zavedlo mastné pokuty pro dítě na kole bez řidičáku

Podobné těšení zažívají obyvatelé Českého Těšína, kde by měl letos začít fungovat nový dopravní terminál a Nádražní ulice se promění v moderní bulvár s bohatou zelení. Zároveň budou zřejmě pokračovat přípravy revitalizace Hlavní ulice.
A pokud vše půjde na úřadech a poté na stavbě bez problémů, obyvatelé Petřvaldu se ještě letos dočkají nové prodejny potravin některého ze známým řetězců.