„Po úspěšném pořadatelství turnaje Václava Ježka v roce 2012 v našem kraji se letos setkáváme na velmi prestižním a sledovaném turnaji, který proběhne pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka. Následující dny budou prověrkou připravenosti jednotlivých účastníků. Věřím, že z řady hráčů vyrostou úspěšní reprezentanti či hráči kvalitních ligových soutěží, včetně té české," říká předseda pořádajícího Moravskoslezského krajského fotbalového svazu Martin Bednář.

Od zítřka až do čtvrtečního odpoledne budou postupně na devíti hřištích v Ostravě a jejím okolí soupeřit kluci ze všech koutů naší země nejen o co nejlepší umístění, ale i první regulérní pozvánku do mládežnického reprezentačního výběru do 16 let. „Vzhledem k významu, tradici a důležitosti turnaje se samozřejmě Moravskoslezský krajský fotbalový svaz chce pokusit zorganizovat tuto akci na co nejvyšší možné úrovni, a tím reprezentovat nejen kopanou, ale zároveň i celý náš kraj," uvedl Radim Zajíc, ředitel turnaje a profesionální trenér mládeže Moravskoslezského krajského fotbalového svazu.

Lonský XIX. ročník turnaje, jenž je pojmenován po legendárním československém brankáři Pavlu Koubovi (otci Petra Kouby, vicemistra Evropy z roku 1996), který kromě jiného byl držitelem stříbrné medaile z mistrovství světa v Chile 1962, hostil Středočeský krajský fotbalový svaz a z vítězství ve finálovém miniturnaji se radovali Jihočeši. Výběr Moravskoslezského KFS skončil devátý.

V předcházejících devatenácti ročnících turnaje patnáctiletých nadějí se na hřištích proháněli pozdější seniorští reprezentanti namátkou lze jmenovat Milana Baroše, Michala Kadlece (v současnosti hráče bundesligového Bayeru Leverkusen), Theodora Gebre Sellasieho (Werder Brémy) či Tomáše Necida (CSKA Moskva).

(mac, šim)