Cyklisté, kteří s tímto koníčkem začínali za socialismu, se dodnes baví reklamním sloganem: „Chceš – li poznat co je dřina, kup si kolo Ukrajina. Chceš – poznat blahobyt, kup si kolo Favorit“. V neděli vyrazili z Krnova do Linhartov.

O víkendu se citelně ochladilo, ale to nemohlo odradit majitele starožitných bicyklů. Sešli se v neděli před krnovskou radnicí, aby si navzájem pochválili své skládačky, Ukrajiny, Favoritky, Esky a Velamosky. Vedli při tom zasvěcené debaty, zda je hodnotnější veterán po odborném restaurátorském zásahu nebo lehce zkorodovaný a autenticky zašlý, jak ho našli ve stodole po dědečkovi.

Kolemjdoucím se nabídla úchvatná podívaná také díky dobovým kostýmům. S napětím sledovali napínavé zápasy cyklistů se starožitnou hustilkou proti zteřelé gumičce ventilku. Pamětníci vzpomínali, na čem se učili jezdit, a jaká to byla sláva, když poprvé usedli na kolo s přehazovačkou. Detaily hodně prozrazovaly o vkusu a zálibách původních majitelů kola. Například blatníky jsou ideální místo, kde vystavit na odiv sbírku samolepek pokémonů.

Jízda na starých kolech bez přehazovačky je docela fyzicky namáhavá. Proto si organizátoři Retro cyklo projížďky zvolili trasu po rovině. Vydali se z Krnova na linhartovský zámek s tím, že zejména na zpáteční cestě budou zkoumat přilehlé občerstvovny a hospůdky.

Rýmařovská radnice v pátek v 12.  dubna 2019 už zase sloužila občanům v běžném provozu.
OBRAZEM: Co nabídl uplynulý týden v regionu? Prohlédněte si fotogalerie