„Původní hlavní vstup pocházející ze 70. let minulého století již neodpovídá nárokům na pohodlné odbavování takového počtu návštěvníků a bude proto nahrazen novým," uvedla důvody stavby nového vstupu mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Součástí moderního komplexu bude podle jejích slov kromě pokladen i prostorný zooshop se suvenýry a upomínkovými předměty a také toalety pro návštěvníky včetně těch pro handicapované a také dětský koutek.

„Vzniknou zde i kanceláře a zázemí pro zaměstnance zoo či prezentační sál pro konání nejrůznějších akcí pro veřejnost. V rámci výstavby nového vstupního areálu vzniknou i další parkovací plochy," uvedla dále Šárka Kalousková.

Vizualizace nového vstupu

Vizualizace nového vstupu

Náhradní vstup, který odteď musí návštěvníci využívat je v zadní části hlavního parkoviště, v místě, kde stávala dříve restaurace U Jelena. „Cesta k němu je vyznačena žlutými šipkami. Náhradní vstup zavede návštěvníky mezi výběhy poníků a oslů a kolem amfiteátru na hlavní návštěvnickou trasu v blízkosti voliér ptáků Tibetu a Číny a nedaleko výběhů pro jeřáby a jeleny milu," popsala Šárka Kalousková.

Stavba nového vstupu vyjde na bezmála devětadvacet milionů korun. Stavbu financuje město Ostrava, které je zřizovatelem zoo.

CO DALŠÍHO SE CHYSTÁ?

Návštěvnické centrum

Termín otevření: jaro 2013

Téměř před dokončením je stavba Návštěvnického centra nedaleko vstupu do zoo. Jeho součástí jsou dvě učeny (vnitřní a venkovní), díky nimž se rozšíří možnosti realizovat vzdělávací aktivity pro děti i speciální akce pro dospělé. Lidé se také mohou těšit na tolik očekávanou restauraci s terasou. Z ní budou mít strávníci výhled přímo do výběhu zvířat.

Téměř před dokončením je stavba Návštěvnického centra nedaleko vstupu do zoo.

Téměř před dokončením je stavba Návštěvnického centra nedaleko vstupu do zoo.

Úpravy rybníka

Termín otevření: jaro 2013

V rámci úprav byl několik let vypuštěný rybník odbahněn a rozšířen, byly zpevněny břehy hráze. Dále byly rozšířeny dva stávající ostrůvky a vytvořen jeden zcela nový. Ostrůvky budou propojeny s přilehlými břehy a mezi sebou navzájem lávkami. Tak se umožní přímý vstup a náhled návštěvníků do celého biotopu. Svůj nový domov zde najde několik druhů zvířat – vzácní giboni bělolící, jeleni sika či jeřábi sibiřští.

V rámci úprav byl několik let vypuštěný rybník odbahněn a rozšířen, byly zpevněny břehy hráze. Dále byly rozšířeny dva stávající ostrůvky a vytvořen jeden zcela nový.

Pavilon evoluce

Termín otevření: jaro 2014

Stavba pavilonu evoluce byla zahájena letos v létě. Nová moderní expozice pro skupinu šimpanzů vznikne přestavbou bývalého pavilonu pro vodní ptáky. Kromě šimpanzů se zde návštěvníci mohou těšit na pestře zbarvená prasata štětkouny kamerunské, světově unikátní skupinu vzácných kočkodanů Dianiných a další africká zvířata.

Stavba pavilonu evoluce byla zahájena letos v létě. Nová moderní expozice pro skupinu šimpanzů vznikne přestavbou bývalého pavilonu pro vodní ptáky.

Safari asijských kopytníků

Termín otevření: jaro 2014

Nový atraktivní výběh umožní návštěvníkům projíždět mezi volně se pohybujícími zvířaty a pozorovat je tak z bezprostřední blízkosti. Safari asijských kopytníků vyroste v zadní části zoologické zahrady za výběhy velbloudů dvouhrbých a představí chladnomilná zvířata z asijského biotopu – např. asijské osly, jeleny nebo kozy šrouborohé.

Nový atraktivní výběh umožní návštěvníkům projíždět mezi volně se pohybujícími zvířaty a pozorovat je tak z bezprostřední blízkosti.

Nový atraktivní výběh umožní návštěvníkům projíždět mezi volně se pohybujícími zvířaty a pozorovat je tak z bezprostřední blízkosti.