Opravy probíhají i na dalších hlavních tazích vedoucích centrem města, například probíhají v Dělnické ulici u haly Slavie, kde práce potrvají do 8. srpna, anebo Hlavní třídě, kde se modernizují teplovodní kolektory.

Až do 29. července potrvají úplně uzavírky ulic Příčná a Jana Švermy. Práce na výměně asfaltového povrchu budou od Dlouhé třídy postupovat směrem dolů až k velkému kruhovému objezdu. Hlavní havířovská dopravní tepna je průjezdná pouze v jednom pruhu.

Na snímku zprava premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v OC Forum Nová Karolina, kde se otevřelo očkovací místo bez nutnosti předchozí registrace, 21. července 2021 v Ostravě.
Premiér Babiš opět v Ostravě. Zaměřit se chce i na očkování v pohraničí

Komplikovaná je situace zejména v samém centru u OC ELAN, kde nefungují semafory, doprava ze všech stran je vedena pouze v jednom pruhu a do toho všeho se tam motají stroje silničářů.

„Od 18. srpna bude část opravené Dělnické sloužit jako objízdná trasa pro opravy povrchu na Hlavní třídě. Aktuální informace jsou průběžně k dispozici na webových stránkách Ředitelství silnic a dálnic, Správy silnic Moravskoslezského kraje a města Havířova,“ uvedl náměstek pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

Chytré křižovatky

A do třetice se společně s opravami komunikací a jejich povrchu se modernizuje i několik světelných křižovatek, kde tudíž nefungují semafory. To vše kvůli budování nových součástí a prvků dopravně komunikační infrastruktury.

Cyklista v Ostravě přinutil zastavit kamion.
VIDEO: Cyklista vybrzdil kamion na Rudné v Ostravě. Sám pak zavolal na 156

Díky těmto úpravám budou křižovatky přizpůsobeny hlavně pro výjezd vozidel Integrovaného záchranného systému.

„Systém chytrých křižovatek je velmi sofistikovaný a Havířov jej zavádí jako jedno z prvních měst v České republice,“ uvedl náměstek Bohuslav Niemiec.

Centrum Havířova nyní:

Proměna na tzv. chytré křižovatky proběhne na jedenácti místech ve městě. Chytré a bezpečné křižovatky by měly být v ostrém provozu od října a jejich seznam je na webových stránkách města.

Zelená vlna pro sanitky

Systém funguje tak, v okamžiku, kdy vyjede sanitka, zadá svou trasu do navigace, tak když bude přijíždět k dané křižovatce, bude mít na semaforech zelenou.

„To znamená, že sanitka projede celým městem rychleji. Všechny ostatní směry na křižovatce se automaticky přepnou na červenou,“ vysvětlil.

Zoologická zahrada Ostrava bojuje s nízkou návštěvností. Chybí turisté z Polska.
Trable Zoo Ostrava. Zájem je obrovský, funguje bez omezení, ale... Poláci chybí

Současně bude řešena i MHD, kdy „chytrá křižovatka“ dá pokyn autobusu, aby ještě dvě tři minuty zůstal na zastávce a pak bude mít zelenou a projede bez problémů. Nebude muset stát v křižovatce a provoz bude plynulý.