Hlavní tak z Frýdku-Místku na Frýdlant nad Ostravicí byl upraven jen částečně, ale v jednom pruhu se dalo jet. Po příjezdu do Ostravice bylo sněhu znatelně více a se sněhem se pral malý traktorek, který vyhrnoval chodníky. Cesta kolem přehrady Šance byla upravena až do centra Bílé, kde se hned po ránu desítky lyžařů chystaly na svah.

„Letos jsem zde zažil už déšť, ale že tady budu lyžovat na Velikonoce a počasí bude připomínat Vánoce, to by mě ve snu nenapadlo," prozradil Deníku Radim Garbovský, který společně s kamarády přijel z Frýdku-Místku. „Husté sněžení nám nevadí, hlavně že je možnost, si ještě pořádně zalyžovat," dodal Radim Garbovský.

Z sněhové nadílky byl překvapen Petr Chniel, který do Bílé přijel na prodloužený víkend s rodinou z Valašského Meziříčí. „Vím, že v televizi nějaké sněžení hlásili, ale tohle jsem opravdu nečekal," pravil čtyřiačtyřicetiletý muž, který zároveň prozradil, že na pokoji má i malý karabáč, aby v pondělí mohl vyšmigrustovat manželku. „To si nemůžu nechat ujít. Jinak mě Velikonoce moc neberou," doplnil Petr Chniel.

Situace na Novojičínsku na Boží hod velikonoční

Z Bílé jsme vyrazili před polednem a cestou jsme potkávali desítky aut, které vezly další lyžaře mířící do Bílé, Meziovodí či Starých Hamrů. Sběhu přibývalo, ale dalo se jet, navíc byla výhoda, že nebyl pracovní den a provoz byl bezproblémový.

Cestou zpět jsme s Deníkem zavítali do Frýdlantu nad Ostravicí, kde technika čile odhrnovala napadaný sníh. „Ale jo, celkem jsou chodníky upravené. Ono to je těžké, když pořád tak sněží," odpověděla Marie Novobilská na otázku Deníku, zda je spokojena s údržbou chodníků a silnic. Následně jsme zavítali do Malenovic, kde u Rajské boudy bylo zaparkováno několik desítek aut, které zde odstavili lyžaři, běžkaři či turisté. A ti se po návratu nestačili divit, kolik sněhu za pár hodin napadlo. „Musíme tlačit, ale navzájem si pomáháme, takže to jde," svěřil se řidič, který se představil jako Milan.

Po cestě z Malenovic do Frýdlantu jsme ve zpětném zrcátku zahlédli, jak auto sjelo do příkopu jako do peřiny. Stejný obrázek se nám naskytl mezi Pržnem a Baškou. Po příjezdu do Frýdku-Místku jsme se nestačili divit, v centru města bylo po 16. hodině na dvacet centimetrů sněhu a neustále sněžilo. 

Varování před túrami v Beskydech
Vzhledem k pokračujícímu trvalému a hustému sněžení varuje důrazně Horská služba před hřebenovými túrami a pohybem ve volném terénu na území Beskyd. „Jen za posledních dvanáct hodin napadlo 35 centimetrů nového sněhu a stále přibývá další. Přestože meteorologové na tuto skutečnost upozornili a i my jsme vydali varování, turisté stále nedbají vysokého stupně nebezpečí a vstupují do terénu, ve kterém mohou být ohroženi v těchto podmínkách i na životě," upozornil návštěvníky hor v neděli odpoledne Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy.

Dodal, že právě kvůli této situaci hrozí masivní sesuvy sněhové pokrývky a na některých lokalitách k tomu už došlo. Zároveň mohou na území Beskyd turisty ohrozit mohutné závěje, silný vítr a vzhledem k počasí i špatná orientace mimo hlavní značené cesty. „Podle našich čerstvých informací mohu říci, že se toto varování týká hlavně velikonočního pondělí, kdy očekáváme vyšší návštěvnost," doplnil náčelník Radim Pavlica.