Již třináctý ročník výstavy tropických motýlů se letos opět koná v prostorech pěstebních skleníků arboreta v Novém Dvoře. Během výstavy nad hlavami návštěvníků krouží krásní a velcí tropičtí motýli. Vše se odehrává ve vlhkém a teplém prostředí v přítomnosti tropických a subtropických rostlin. Prohlídka tak nabízí neopakovatelný autentický zážitek. K vidění jsou zástupci čeledí otakárkovitých a babočkovitých, takže hrají spoustou barev.

Na parkoviště přijíždíme krátce po druhé hodině odpolední a množství aut dává tušit, že je o výstavu velký zájem. Vstupné platí v celém areálu a činí pětašedesát korun za dospělého, čtyřiceti korunám odpovídá snížené vstupné, za rodinu pak zaplatíte 150 korun.

Cisterna firmy FAU v chemičce Precheza
Stát zničil firmu FAU. Za 220 milionů přitom neručila, zastal se jí soud

Do skleníku pouští postupně po malých skupinkách, aby se uvnitř nenacházelo najednou velké množství lidí. Mezitím jsme ve frontě vyzpovídali paní Janu z Opavy, která si výstavu motýlů nenechala ujít ani letos.

„Každý rok obdivuji, co vše příroda dokáže, tolik barev, tvarů a velikostí u motýlů, neskutečná nádhera. I samotné kukly, každá jiného tvaru. Zázrak přeměny z housenek v kuklu a proměna kukly v pestrobarevného motýla je většině lidí skryt, tak alespoň tady máme šanci. Škoda jen že motýli nevydrží déle,“ zamýšlí se.

Kouzlu živých motýlů v Arboretu Nový Dvůr, 12. června 2019.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Motýli po vylíhnutí žijí deset až čtrnáct dnů, některé druhy ještě méně. „Proto máme líhnutí rozdělené natřikrát, abychom pokryli celý měsíc výstavy a návštěvníci tak mohli pozorovat i samotný proces přeměny v motýla,“ upřesnil vedoucí arboreta Rostislav Šindler. Někteří zástupci tropických krasavců nepřijímají za svůj krátký život žádnou potravu, jiným tam pracovníci arboreta chystají řadu pochoutek.

Ilustrační foto
Dotace v novém: mění se jízdní řád, bude i více peněz

„Protože motýli nevyhledávají jen nektar z květů, ale rádi přijímají šťávy z různého ovoce, připravujeme jim pomeranče, banány nebo třeba melouny,“ vyjmenoval Šindler.

Vystavené kukly nepocházejí z volné přírody, ale z pěstíren, kterých je po světě několik. „Naše jsou konkrétně z jedné holandské farmy,“ uzavřel vedoucí arboreta.

Unikátní výstava tropických motýlů potrvá do 30. června a areál je pro návštěvníky otevřen denně od 9 do 17 hodin.

Agresivní kočka zaútočila na svou majitelku, odolala i uspávací pistoli. Foto: archiv Městské policie Opava
Agresivní kočka v Opavě zaútočila na svou majitelku, odolala i uspávací pistoli