Proti loňskému roku, kdy se průvod pokusili narušit odpůrci pride, a nasazeni museli být i ochránci zákona na koních a těžkooděnci, byla letos situaci podstatně klidnější. Jediný protest, jehož se zúčastnilo asi deset lidi, proběhl bez incidentů několik desítek metrů od Masarykova náměstí, kde se sešli účastníci Ostrava Pride. Těch dorazilo zhruba tři sta.

Zdroj: Youtube

Po chvíli se za zvuků bubnů a hudby dali na pochod do Komenského sadů, kde byly připraveny různé akce. Nejčastěji skandovaným heslo bylo: Ostrava je duhová!“ Policisté ani strážníci zasahovat nemuseli. „Během průvodu nedošlo k narušení veřejného porušení,“ řekla Deníku Eva Michalíková z moravskoslezské policie.

„Pride vznikl, abychom mohli vytvořit svět, kde se nikdo nebude bát být sám sebou a kde vás nikdo nebude nutit stydět se za to, kým jste, či koho milujete. Pride je oslava individuality, krásy, lásky a sebevyjádření. Ani situace ohledně koronaviru nás ve snaze dosáhnout našich cílů nemůže a nesmí zastavit,“ uvedli organizátoři akce, podle kterých se letošní ročník konal za specifické situace.

Duhový pochod Pride 2019 v Ostravě.
Ostrava Pride 2020. Městem o víkendu opět projde duhový pochod

„Letošní akce byla hodně specifická. S loňským ročníkem se to vůbec nedá porovnávat. Podmínky byly daleko těžší. Jsme rádi, že jsme dali komunitě možnost se projevit v průvodu i v doprovodných akcích. Kdo mohl přijet, přijel, respektujeme všechny, kteří se rozhodli zůstat doma,“ řekla Deníku Emma Konečná s tím, že si organizátoři sami stanovili, že příchozí musejí mít roušky. „Tím jsme třeba vyloučili astmatiky a lidi mající problémy s dýcháním. I proto dorazilo méně lidí než vloni. Ale bezpečnost našich účastníků je na prvním místě,“ dodala Konečná.

Poslední z akcí prvního ročníku Léta s Ostravskou se konala v centru města a zapojilo se do ní nejvíce fakult a studentských spolků.
Léto s Ostravskou skončilo, studenti oživili Komenského sady