Jednotlivé oživlé mrtvoly se u Karoliny vyskytly dlouho před polednem, ale hromadně se projevily po sedmé večerní, když se hromadně vypotácely z Trojhalí. „Mooozkyyy!“ s nimi chrčel též Robert Šibl z Brna.

Akce Zombie walk se v Ostravě uskutečnila již po druhé, a to v rámci festivalu Fantastická Ostrava, který se koná tento víkend v ostravském Trojhalí - více zde. Vstup je zdarma.

Zatímco sobotní program byl vyhrazen i hororovému žánru, dnešní den bude patřit tvůrčím workshopům, kde se budou zájemci moci přiučit něco o tvorbě cosplaye, audiovizuálních technologiích nebo se podílet na tvůrčích dílnách, kde si sami vyrobí originální upomínkový předmět.

CIVILISTA K SEŽRÁNÍ

„Baví mě cosplay, tedy hra s kostýmy, převlékání se za různé postavy. Zombíci k tomu jednoznačně patří, je to sranda, na veřejnosti ze sebe uděláme na chvíli šaška,“ líčil sedmadvacetiletý akademický pracovník Masarykovy univerzity v Brně. Obličej měl – jak velela tradice oživlých mrtvol – namaskovaný ránami a šrámy.

Festival v ulicích, 29. června 2019 v Ostravě.
Centrum Ostravy patřilo Festivalu v ulicích. Zaplnil "Masarykáč" i Černou louku

Klíčové pravidlo pochodu
Je zakázáno strašit ty, kteří o to evidentně nestojí, pokud z vás má někdo doopravdy velký strach, respektujte to, otočte se a odšourejte se jinam, vyhýbejte se konfliktním situacím

„Ty mi namaskovala kamarádka Radka, která však nebyla zombie, nýbrž civilistou určeným k sežrání námi nemrtvými,“ uváděl Robert s tím, že jiní účastníci Zombie Walku Ostrava představovali vojáky s (airsoftovými, nenabitými) zbraněmi, jejichž úkolem bylo tak jako ve filmech žánru horor a gore zastavovat invazi zombíků v ulicích.

Oživlé mrtvoly dostávaly ten správný vzhled i přímo v Trojhalí, kde je vstup do světa zombie přišel na padesát až dvě stě korun – tolik si tam účtovali na vytvoření hrůzyplné a věrohodné masky. „Lidi se ale moc nebojí. Ani děti nepláčou, jen se chytají pevněji maminky nebo tatínka. Ty větší zombíky znají, baví se,“ konstatoval Robert.

Zombie walk v Ostravě, sobota 29. června 2019.Zdroj: Deník / Pavel Netolička

On stejně jako ostatní na Zombie Walku musel dodržovat pravidla, nehodilo se, aby nemrtví běhali či poskakovali. Hollywoodští tvůrci do jejich všeobecně známé podoby přece vtiskli šourání. A pištění či vřískání by bylo možná ještě větší faux-pas. Správný živý-mrtvý totiž musel jen chroptět a jediné srozumitelné slovo bylo „Mozky!“

Zombie walk v Ostravě, sobota 29. června 2019.Zdroj: Deník / Pavel Netolička

„Tak, jak by to vypadalo při takzvané zombie apokalypse, která by mohla nastat, kdyby třeba z vojenských biochemických laboratoří unikla látka oživující mrtvé. Zombie by se šourali vedeni základním instinktem jíst vše živé, nejraději mozky,“ popsal Robert. Ostravská „apokalypsa“ nicméně vedla jen z Trojhalí na Smetanovo náměstí.

„Lidé to brali vcelku pozitivně, samozřejmě si nás fotili. Objevily se ale i takové opilecké hlášky: Sežerte nás taky. To my nesměli, bylo zakázáno dotýkat se někoho, kdo nepatřil k akci,“ shrnul účastník z Brna pochod v Ostravě. Ten místní organizátoři naplánovali tak, aby se objevily slušné zombie, na které „může být Ostrava hrdá“.

Fotograf hasičů Tomáš Lach je i expertem přes plazy, předvádí užovku z Muglinova.
OBRAZEM: Hasiči v Ostravě lapili více než metrového hada
Auto zůstalo bez kol. Ilustrační foto.
Když se žena v Ostravě vrátila k firemnímu autu, našla ho stát na cihlách