V areálu bývalého orlovského Dolu Žofie probíhá od rána další natáčecí den českého komediálního filmu na motivy knih Deník Ostravaka, kde původem rovněž Ostravák Igor Chmela ztvárňuje hlavní roli.

„Celý film je o člověku, který se na začátku stane nešťastnou náhodou hrdinou a na konci se z nechtěného hrdiny stává hrdina skutečný," uvedl režisér snímku David Kočár, který se místy podílel také na scénáři.

Hlavním scénáristou a zároveň i jedinou osobou ze štábu, která se mohla setkat s tajemným Ostravakem Ostravskim, tedy autorem knih, který svou identitu z blíže neuvedených důvodů neustále tají, je Vladislav Kučík. „S autorem se skutečně setkal, ale musel dokonce podepsat jakou klauzuli o mlčenlivosti a tak ani já skutečně nevím, o jakou osobu jde," dodal režisér snímku.

Hlavní roli ztvárňuje zmíněný Igor Chmela. „To víte, jsem už starší člověk, mám tři děti, takže si už nemůžu dovolit být nějaký velký srdcař a když mi někdo nabídne práci, tak ji vezmu, protože musím živit děti," podotkl s nadsázkou a úsměvem herec na dotaz jednoho z přítomných novinářů, zda šel do natáčení příběhu z rodné Ostravy ze srdce, nebo spíše z komerčního hlediska. „Ale samozřejmě byl jsem ráda a je v tom i kus nostalgie," řekl pak herec, který dnes žije a působí v Praze. „Do Ostravy ale jinak jezdívám stále a vždycky se tady těším, vždyť jsem se tady narodil," dodal.

V pátek se na Dole Žofie točily dialogy a scény z prostředí šachty a důlního pracoviště. Ve filmu se bude mluvit současným ostravským dialektem i klasickou češtinou. Knihy jsou sice napsány ve starém ostravském slangu, ten ale zazní jen v některých místech. „Ten princip je takový, že slang používáme pouze v několika fázích filmu, a to konkrétně v šesti animacích, které se nachází v průběhu filmu. A právě takto chceme propojit knihy s filmem. Mimo animace herci mluví současným ostravským dialektem a je tam i několik herců, kteří mluví klasicky česky, protože jejich postavy to umožňují," řekl režisér snímku, který zatím nemá přesný název.

Premiéra filmu by měla být na podzim letošního roku.