„Nic takového! Informaci o havárii mohu vyvrátit,“ řekl Deníku Libor Folwarczny z pozice předsedy představenstva městské společnosti Vítkovice Aréna, která provozuje největší ostravská sportoviště (Ostravar Arénu, městský stadion, Bazaly či atletickou halu). Potvrdil ale nepříjemné překvapení stavařů, k němuž došlo po „snesení horní vrstvy“ části parkoviště F, která zároveň tvořila strop zázemí pro personál (včetně šaten) v Ostravar Aréně.

„Spřažená konstrukce vykazuje nedostatky. Stavebně – technický dozor zastavil práce, protože zjistil, že je nosná stěna zatížená více, než by měla,“ upřesnil Folwarczny s tím, že přístavba vznikla v roce 2004. Tehdy se Ostravě hrálo mistrovství světa v hokeji. Není vyloučeno, že se při práci spěchalo a lidově řečeno i fušovalo.

Vystoupení Cirku La Putyka, kterým začal komorní hudební festival NeFestival, 15. července 2020 v Ostravě.
OBRAZEM: Cirkus i hudba. Náhrada za Colours NeFestival začal v Ostravě famózně

„Kdybychom tento stav podcenili, tak by propadnutí stropu zřejmě hrozilo. Teď však víme, kde je slabé místo a situaci řešíme,“ uvedl Folwarczny. Na staveništi se tak začali objevovat statici a geodeti, dělali vrty a zaměřovali. Parkoviště F nechala správa arény zakrýt plachtami, aby dovnitř nepršelo.

„Koncem příštího týdne bychom mohli dostat výsledky průzkumu. Pak statici s projektanty navrhnou, co všechno i v jakém rozsahu bude třeba dělat,“ oznámil Libor Folwarczny. V této chvíli nechtěl bývalý radní města (hnutí ANO 2011) spekulovat o finanční i časovou náročnosti opravy. To ukáže podle jeho slov až až projekt způsobu sanace.

„Konstrukce je poměrně složitá, odborníků v republice na ní příliš není, mají napilno, navíc probíhá i hlavní stavební sezona,“ dodal Folwarczny.

Ostravar Aréna tak spolkne další finanční prostředky z kapes daňových poplatníků. Od roku 2003 se ve víceúčelové aréně proinvestovalo ve čtyřech etapách (včetně budování atletické haly) neuvěřitelných 1,2 miliardy korun, a to bez DPH.

Úřad práce České republiky, krajská pobočka Ostrava.
Nezaměstnanost v kraji kvůli Covidu stoupá. Největší nárůst má přijít na podzim