Pacientka Lucie (29) ze Svinova, která se nepohodla na LPS se zubařkou ohledně injekce proti bolesti.Zdroj: Deník/Radek Luksza„Na zubní pohotovost jsme odjeli nad ránem, když jsem už nemohla od bolesti spát. Chtěla jsem špatný zub vytáhnout, ale s umrtvením. Doktorka ale říkala, že to prý není na injekci, odmítla mi ji píchnout,“ popisovala devětadvacetiletá Lucie ze Svinova (na snímku).

Ta nakonec LPS opustila bez ošetření, protrpěla až do doby, kdy začal ordinovat její stomatolog, a pomoci včetně injekce proti bolesti se dočkala u něj.

Luciin přítel si ještě téhož časného rána na službukonající zubařku MUDr. Jaroslavu Přečkovou došlápl a vzájemnou „výměnu názorů“ před vyvedením ochrankou si nahrál. „Já tady nejsem proto, abych pracovala na základě toho, co si pacient přeje… Toto pro mne není směrodatné,“ zaznělo mimo jiné v záznamu.

Jedna ze slepic v pytli.
Soud potrestal muže za smrt dvou slepic

Ten hodlá partner pacientky přiložit ke stížnosti na stomatoložku. „To má být služba pro lidi?“ zlobil se.

MUDr. Přečková situaci komentovala jinak: „Injekce byla zbytečná. Já jí nabízela ošetření spočívající v pročištění, k čemuž není třeba anestezii aplikovat.“ Argumentovala i špatným stavem pacientčina chrupu, přičemž podle svých slov by těžko posuzovala, od kterého ze zubů vlevo nahoře bolest pocházela. „Extrakci tedy vytržení by v takovém případě mělo provádět odborné oddělení ve fakultní nemocnici,“ uvedla.

INJEKCE

Co se injekce na umrtvení týká, stomatoložka upozornila, že LPS v městské nemocnici není privátní. A proto ji pacient nedostane, jak se mu zamane.

„Je to na rozhodnutí lékaře a já jsem za čtyřicet let od promoce už určité zkušenosti získala. Pokud je anestezie třeba, poskytujeme ji. Pacienti mají své nároky i práva, ale zapomínají na povinnosti, mezi něž patří o chrup pečovat,“ řekla s tím, že za svou diagnózou stojí. Poukázala dále na to, že nahrání rozhovoru s přítelem pacientky bylo proti řádu nemocnice.

Ilustrační foto
Ochlazování na 33 až 34 °C. Lékaři tak zachraňují mozkové buňky novorozenců

Zopakovala i mínění, že „tetování mohlo bolet více než ošetření“. Právě tato poznámka z ordinace se pacientky s tetováním na ruce více než dotkla…

Lucie a její partner poukazovali i na recenze na ostravskou zubní pohotovost na internetovém serveru Google. Dotyčnou zubařku v nich konkrétně jmenovali další dva pacienti Pavel Krpec minulý měsíc, Ondřej Bury před dvěma měsíci a kromě slov jako hnus, arogance či ostuda profese zde byla zmiňována opět nevyslyšená prosba o umrtvení.

Oblastní stomatologická komora Ostrava se podle jejího předsedy MUDr. Radomíra Otýpky může k podobným případům vyjadřovat teprve poté, co přijme prostřednictvím svého sekretariátu stížnost na postup konkrétního zubaře a nechá ji ze všech stran prošetřit revizní komisí.

Přechod smrti u vozovny v Opavské ulici v Porubě, který chtějí autorky petice a další stovky lidí zabezpečit proti nehodám.
Přechod smrti v Porubě: přes pět set lidí ho chce zabezpečit

Příčinu bolesti odstraňují jindeNa ostravské zubní pohotovosti se točí čtyři plně atestovaní lékaři, pracují bez odlišného přístupu k pacientům a městská nemocnice zaznamenává na způsob péče stížnosti bez rozdílu, kdo z nich má zrovna službu. Uvádí to Andrea Vojkovská z magistrátu za zřizovatele řečeného zdravotnického zařízení s tím, že LPS provádí zákroky z důvodu úlevy, ne „k celkovému odstranění příčiny bolesti“. Rozsah zákroku je na rozhodnutí lékaře a ten může pacienta v případně opravdu zlého zubního problému poslat na Kliniku ústní, čelistní a obličejové chirurgie Fakultní nemocnice Ostrava. „Je nutné říci, že na zubní pohotovost dochází řada lidí s představou o komplexním, bezbolestném a ideálně i jednorázovém ošetření. Mnohdy včetně striktního požadavku lokální anestezie, který je na prvním místě,“ upřesňuje Vojkovská. Na zubní LPS se nejčastěji právě trhají zuby (mléčné i stálé), mění drény či dělají malé akutní zákroky v ústech.

Bourání v DOV - část, která je vyřazena z NPU, snímek z 26. září 2017 v Ostravě.
Dolní Vítkovice "obsadila" demoliční technika. Procházejí očistou