Otické zelné slavnosti se konaly v sobotu 19. září. Zelí se v Oticích pěstuje už od konce devatenáctého století. S nápadem uspořádat v obci slavnosti zelí přišla před lety Marie Nováková. A tak se v roce 2011 konal jejich první ročník. „Tehdy jsme zároveň i požehnali novému logu obce, kterému dominuje hlávka zelí. Začali jsme na nějakých dvou stech jídlech, dnes jich máme osm set. Nejdříve bylo kolem pěti set návštěvníků, nyní se jich tady během dne vystřídá až dva tisíce. A namísto jednoho stanu dnes na slavnost přijede pětatřicet až čtyřicet prodejců,“ přibližuje starosta Otic Vladimír Tancík.

Na pódiu se postupně představily různé soubory a skupiny, ve středu obce se konal jarmark s pestrou nabídkou. Nechyběl pochopitelně ani stan místního zemědělského podniku, kde jste si mohli koupit kysané zelí nebo třeba šťávu z něj. A zelí hrálo prim i u stánků s jídlem, kolem nichž to po této zelenině krásně vonělo. Pochutnat si hosté mohli na zelňačce, kachně se zelím nebo plněných bramborových knedlících s masem a - jak jinak než - se zelím.

V otickém kulturním domě pak proběhla tradiční výstava, na které mohli příchozí zhlédnout výpěstky místních obyvatel, práce dětí ze školy, svou trochou do mlýna přispěli i myslivci nebo dobrovolní hasiči. Program nabízel i soutěže, třeba tu v krájení zelí. Zájemci si vyzkoušeli také šlapání zelí. „V Čechách se konají oslavy zelí v Křimicích. Ale tady ve Slezsku a na Moravě jsou naše zelné slavnosti jediné. Zelí se v Oticích pěstuje od konce 19. století, zelný podnik byl založen v roce 1886. A dnešní kulturní dům byl jedním z prvních míst, kde se zelí kvasilo,“ upřesnil Vladimír Tancík.

Jedním z doprovodných taháků letošního jubilejního ročníku mělo být i středoevropské mistrovství světa v orbě, které se mělo konat na poli kolem cyklostezky z Otic do Opavy. Bohužel organizátoři byli akci kvůli koronaviru nuceni zrušit.
Závěrem ještě dodejme, že Otice se pyšní i titulem Vesnice roku Moravskoslezského kraje za rok 2019. (ber)

K TÉMATU

Otické zelné slavnosti, sobota 19. září 2020.Zdroj: Deník/Veronika BernardováPod pokličkou otického zelí

ZP Otice se zaměřuje jak na rostlinou, tak i živočišnou výrobu. Společnost byla založena v roce 1997 a v současné době má 111 zaměstnanců. K hlavním produktům patří mléko, kysané zelí, obiloviny, cukrová řepa či mák. Mezi prioritně pěstovanou zeleninu patří bílé a červené hlávkové zelí, podnik si tedy zelí pro výrobu toho kysaného pěstuje sám. Výroba kysaného zelí v Oticích se opírá o tradiční receptury a postupy. Například zůstalo zachováno šlapání zelí. Zelí kvasí nejméně šest týdnů ve třiatřiceti hlubokých kádích, každá pojme padesát tun krouhaného čerstvého zelí. Během kvašení spadne zelí na váze zhruba na polovinu. Ročně se zde vyrobí tři až čtyři tisíce tun kysaného zelí, které mimo jiné jako jedno z mála obsahuje také hořčičné semínko. V Oticích se vyrábí jak bílé, tak červené kysané zelí a od roku 2009 doplnila sortiment také šťáva z kysaného zelí.