„Nejdřív bylo třeba památník rozebrat, vyčistit, odstranit starý cement,“ popsal postup kameník Roman Sedlák a dodal, pomník prošel renovací a opětovným sestavením. Kámen se musí oživit, aby byl pěkný.“

Letošní pietní akt u Dolu Dukla byl vzhledem ke koronavirovým okolnostem ve skromnějším duchu.
Důl Dukla: Polední pieta na původním místě. Památník čeká přesun

Kamenná deska obsahuje seznam jmen všech 108 horníků, kteří při tragické události v roce 1961 zemřeli. Právě u pomníku si bývalí havíři, vedení města Havířova a široká veřejnost každoročně neštěstí připomíná.

Městu přispěl Asental

Přesun z původního místa v areálu průmyslové zóny Dukla v Dolní Suché po technické stránce zajistilo město Havířov, náklady pokryla společnost Asental Land, která městu přispěla na náklady spojené s přesunutím památníku částkou ve výši necelého čtvrt milionu korun.

Z natáčení filmu Dukla 61
Film Dukla 61 připomíná velké důlní neštěstí

„Dosavadní umístění piety nebylo dostatečně důstojné. Asental nedávno v sousedství demoloval staré nevyužité a chátrající objekty a při té příležitosti vznikla myšlenka přesunu památníku. Pokud by se na Dukle rozjela výstavba nových objektů, památník by dále jen trpěl. Oceňujeme proto ochotu města přesun zajistit a podporujeme i výběr místa. Památník tak bude lépe přístupný pro pamětníky i širší veřejnost,“ řekla generální ředitelka společnosti Asental Land Radmila Kuzicová.

Památník je nově umístěn na centrálním hřbitově v Havířově-Šumbarku, hned vedle staré smuteční síně a je přístupný veřejnosti. „Jsem si jistý, že jsme po konzultaci se všemi partnery, vybrali důstojné pietní místo pro tichou vzpomínku na památku této velké tragédie,“ uvedl náměstek havířovského primátora Bohuslav Niemiec.

Osádka předáka Wawrosze z roku 1982.
SERIÁL DENÍKU: Jak jsme žili na Karvinsku. Důl Dukla v Havířově

K neštěstí na Dole Dukla došlo 7. července 1961 a přišlo při něm o život 108 horníků. Tuto tragédii si u památníku každým rokem připomínají rodinní příslušníci, horníci i zástupci města. V příštím roce 2021 od tragické události na Dole Dukla uplyne rovných 60 let a město Havířov při této příležitosti chystá pietní akt, už na tomto novém, důstojnějším místě.