V té době musel roční dravec v bartošovické stanici podstoupit několikaměsíční léčení a rehabilitaci po těžké otravě způsobené otrávenou návnadou. Nakonec vše ale dobře dopadlo a orel se mohl navrátit do volné přírody za svými druhy. Na cestu ho ornitologové vybavili rádiovou vysílačkou, aby mohli mít přehled o jeho dalším pohybu.

„Předmětnému orlu mořskému, kterého jsme nazvali Míša, na počest jeho nálezce, jsme nainstalovali vysílačku na systému GPS/GMS se solárním panelem a jeho pohyb ve volné přírodě sledovali až do začátku roku 2017,“ uvedla před několika dny záchranná stanice na svých webových stránkách s tím, že po vypuštění se dravec usadil v jižním Polsku nedaleko českých hranic u Turawského jezera, kde pravděpodobně i zahnízdil. Poté se ale Míša na dlouhou dobu odmlčel.

Do volné přírody se v úterý 2. října vrátil otrávený orel mořský, který byl od 17. srpna v péči pracovníků Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku.
OBRAZEM: Návrat otráveného orla mořského do přírody

„V roce 2017 nám přestaly chodit lokace, vyhodnotili jsme to tak, že přece jenom tato technika tolik nevydrží, máme s tím poměrně bohaté zkušenosti. Proto nás mile překvapilo, že se vysílačka po více jak roce opět probudila a začala zasílat lokace. Je to potěšující, víme tak, že i po téměř šesti letech po vypuštění Míša žije a zdá se, že plně prosperuje,“ doplnili k radostné události ochránci zvířat z Bartošovic.

Podle posledních údajů stanice se orel Míša pohybuje u našich sousedů, konkrétně v lesním komplexu u obce Sošnicowice v jižní části Polska.

Ze zastřešení pódia v areálu Skalni sklepy zbyla jen kovová konstrukce.
Revitalizace Skalních sklepů? Diskuze o chátrajícím areálu ještě neskončily