K tragédii došlo v dubnu loňského roku před restaurací v Třinci. Martin B. zde ukončil noční opilecký tah městem, během kterého se dostal do několika konfliktů. U toho posledního se bohužel jako svědek objevil i padesátiletý muž. Ten se snažil situaci uklidnit a oba aktéry přimět k rozumu. Martin B. reagoval útokem. „U poškozeného, který spadl, došlo ke zlomenině lebky, zhmoždění mozku a krvácení do mozku. Na následky zranění na místě zemřel,“ konstatoval žalobce Vít Legerský, podle kterého smrtícím útokem vyvrcholilo mladíkovo agresivní chování. „V průběhu kritického večera a noci se v důsledku konzumace alkoholu dostal do poněkud agresivního rozpoložení,“ konstatoval Legerský s tím, že mladík měl celkem tři konflikty na různých místech Třince.

Podle známých byl Martin B. v opilosti „neřízená střela“. Vyvolával hádky, lidé z něj měli strach. Po dubnové události skončil ve vazbě, z níž byl po několika měsících propuštěn. Na svobodě ale dlouho nepobyl. Po dalších incidentech putoval znovu do vazby.

V Komenského sadech neznámý vandal poničil červenou barvou Památník Rudé armády, 24. října 2019 v Ostravě.
Na památník v Komenského sadech útočili „praporečníci národního odporu“

PRÝ SE BRÁNIL

Mladík u soudu vinu odmítl. Dokonce se stavěl do role oběti, která během večera a noci čelila hned několika útokům. Že ten poslední skončil smrtí, ho prý mrzí, údajně ho ale nevyprovokoval. Z místa, kde hrozil další konflikt, se s kamarády snažil odejít. „Při odchodu jsem uslyšel, jak za mnu někdo běží. Byl to pan poškozený. Udeřil mě z rozběhu jednou ránou, pak udeřil i kamaráda. Bránil jsem se, nechtěl jsem nikomu ublížit,“ popsal situaci s tím, že šlo o nutnou obranu. Soud ale jeho verzi neuvěřil. Senát obžalovanému uložil také psychiatrickou léčbu v ambulantní formě. Verdikt není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu k vyjádření.

Vloni na podzim ostravský krajský soud řešil jiný podobný případ. Figuroval v něm devatenáctiletý student, který na diskotéce v Opavě při zbytečném konfliktu na parketě udeřil pěstí muže. Ten při pádu utrpěl poranění mozku a zemřel. Mladík dostal pět roků a tři měsíce žaláře.

Lidé v Havířově se dusili plynem v ovzduší.
Lidi v Havířově a okolí dusil plyn. Asi unikl někde v Ostravě