Nač jsou petice s dvaceti tisíci podpisy, veřejné proklamace a jednání u poslanců či ministrů, když pak přijde někdo, kdo veškerou iniciativu smete jediným svým činem ze stolu? Asi tak se mohou cítit někteří zástupci Frenštátu pod Radhoštěm, kteří už několik let brojí proti důlním aktivitám OKD. Tím, kdo je „podrazil", je nové předsednictvo výboru jezdeckého oddílu TJ Slovan.

TJ Slovan požádala město o převod pozemků pod halou a v jejím okolí a frenštátští zastupitelé tento záměr na dubnovém zasedání schválili s tím, že TJ Slovan dělá městu v jezdeckém sportu dobrou reklamu široko daleko. Ve čtvrtek 14. června měli zastupitelé bezúplatný převod pozemků z města na TJ schválit, jenže se objevily nové skutečnosti.

Ven se dostala informace, že nově zvolený výbor TJ Slovan uzavřel smlouvu se společností OKD, která jí dala zhruba 400 tisíc korun na opravu haly. „Navrhuji ten převod neschválit," řekla rezolutně zastupitelka Petra Šmajstrlová.

„Nic tím nepodporujeme…"

Čeněk Šrubař, nový předseda TJ Slovan, se snažil o vysvětlení, ale marně. „Vedla nás k tomu finanční situace a současný stav sportovní jezdecké haly. Ta byla prosklená skleněnými luxfery o síle asi jednoho centimetru. Je to staré třicet roků, vlivem povětrnostních podmínek to začalo praskat a padat do vnitřních prostor haly. Poslední případ byl začátkem roku, kdy asi metrový štěp spadl půl metru před holkou. Mohlo dojít i k smrtelnému úrazu. Dále střecha je stará asi čtyřicet let a zrezivělá. Jsme občanské sdružení, nemáme jiné aktivity, kde bychom získali jiný zdroj příjmů, jedině za ustájení cizích koní. Nezbývá nám na údržbu těchto budov. Hledali jsme nějakou možnost, jak získat peníze," vysvětloval Čeněk Šrubař a dodal, že jim nikdo nebyl ochoten pomoci. „Dostali jsme nabídku OKD, že by nám přispěla na prosklení té haly. Je sepsaná smlouva o reklamě, kdy v našich prostorách budou vyvěšeny pouze tři bannery. K ničemu jinému nás to nezavazuje. Nic tímto nepodporujeme, akorát jsme potřebovali ty finanční prostředky," pokračoval předseda oddílu.

Zastupitel Tom Káňa uvedl, že takové řešení považuje za krajně nešťastný způsob. „Přestože platí tisíce let, že peníze nesmrdí, tyto jsou zašpiněné uhelným prachem, který je pod námi," poznamenal Káňa.

Zásadně odmítavě se k počinu TJ Slovan stavěla zastupitelka Dagmar Klímková, která jako ředitelka Centra volného času Astra kdysi odmítla jistou nabídku Nadace OKD. Nesouhlasím s tím. Myslím si, že občanská sdružení mají jiné možnosti. Došlo ke změně ve vedení výboru a mi to připadá, že vše bylo nachystané," nechala se slyšet zastupitelka.

Docela šokující, zejména pro starostku Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňku Leščišinovou, pak byla informace, že bannery budou v areálu viset čtyři roky. „Když si představím, že tam bude jezdit veřejnost nejen z kraje, ale z celé republiky, a bude vidět něco, co odporuje tomu, proti čemu bojujeme a veřejně vystupujeme v Praze a na jiných místech… To ovlivňuje mé rozhodování," sdělila starostka a nebyla sama, kdo váhal, jak má ve věci převodu pozemků rozhodnout. Proto také zastupitelé záležitost odročili s tím, že ještě budou hledat nějaké jiné řešení.