„A víte, že mne to ani moc nepřekvapuje? V českých poměrech se to dá čekat! Bohužel…“ konstatuje Radka Hoferová ze Sedlnice na Novojičínsku, maminka malého Olíka, kterému je třeba do půlky května sehnat dva a čtvrt milionu milionu eur – asi dvaašedesát milionů korun – na uhrazení léku Zolgensma.

OLÍK ze Sedlnice, pruhovaná trička jsou symbolem sbírky na jeho léčbu.
Olík potřebuje k léčení získat denně nejméně milion korun! Lidé pomáhají sbírkou

„Napsala nám jedna paní, že se na ni jménem našeho syna obrátil ze svého facebookového profilu údajný otec dítěte a nechal jí číslo konta končící 0800,“ upřesnila maminka s tím, že skutečný táta je Bohumil Kovalský a transparentní účet rodiny 1117771700/5500 (s variabilním symbolem 8888 a zprávou pro příjemce Oliver).

Rodiče i dárci dávají informace o pravděpodobném podvodníkovi policii. „Prozatím se neví, jestli mu někdo něco poslal. Pokud ano, měl by se ozvat vyšetřovateli. Může být důležitým svědkem,“ říká maminka Olíka. Prosí o sdílení poznatků o falešném kontu. A věří, že na tuto situaci platí zpřísněná sazba za nouzového stavu.

Ženu, kterou zachytila tramvaj, vyprošťovaly dvě jednotky hasičů.
VIDEO: Ženu v Ostravě-Hrabůvce srazila tramvaj. Vyprostit ji museli hasiči

René Černohorský z pozice novojičínského policejního mluvčího doporučuje případným poškozeným volat linku 158. Nebo rovnou komisaře Martina Lacha nasazeného na případ (má číslo 974 735 348). „Oznámení pro podezření na zneužití sbírky a neoprávněné obohacení jsme přijali od rodiny i svědka,“ potvrzuje mluvčí.

„Já naletěl. Poslal jsem zde jen DMS, tak to není taková trága, ale tragické je chování toho prasete co si to dovolil! Prase, proklínám tě! A doufám,že se nebudeš moct vy…at!“ vzkazuje Karel Plášil. V obavách, že ji oklamali, je i Marcela Vokálová: „Takže měsíc dobrý pocit, že jsem pomohla Oliverkovi, a ejhle, přišlo zklamání.“

Ilustrační foto.
Haló, nejste sami! Studenti zavolali už téměř čtyřem tisícům seniorů

V internetových diskuzích o podvodníkovi se vůbec nešetří jmény mnoha zvířecích druhů, sprostými slovy a doporučeními, co s ním udělat (mj. veřejně useknout ruce či jeho podobu vysílat v televizi). „Nerozumím, jak někdo, kdo si říká člověk, dokáže parazitovat na těžce nemocném chlapečkovi,“ uvádí Daniela Hendrichová.

Olíkovi rodiče nicméně mají také lepší zprávy: Vybraná částka na transparentním účtu překračuje čtyřicetimilionovou hranici a další peníze se postupně připisují! „Ministerstvo zdravotnictví schválilo i podávání léku Zolgensma v Česku. To znamená, že bychom kvůli terapii nemuseli do ciziny,“ dodávají Radka z Bohumilem.