Jak se na příchod studentů připravují Ostravské univerzity (OSU a Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO)?

Ostravská univerzita

Semestr na Ostravské univerzitě začíná standardně podle plánu 21. září. Na variantu online výuky jsou vyučující připraveni. „Již během jara jsme věnovali velké úsilí přechodu na online, případně částečně online výuku. Naši akademici mají k dispozici profesionální video studio, kde mohou natáčet či streamovat své přednášky. V tomto trendu hodláme pokračovat,“ říká mluvčí OSU Lucie Fremrová.
Ostravská univerzita zatím nezavedla žádná konkrétní opatření. „V současné době jsme ve fázi příprav. Snažíme se reagovat na rychle se měnící situaci,“ vysvětluje mluvčí.

Ilustrační snímek.
Agresivita v ostravské MHD je běžná. Útokům čelí strážníci i asistenti přepravy

Univerzita i letos na podzim očekává příjezd zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Takovým studentům nabízí test na covid-19 zdarma, pokud jej budou potřebovat.

Na podzim plánují hned několik univerzitních akcí. „První očekávaná akce je Sadba stromů 2.a 3. října na Javorovém vrchu u Třince. Studenti společně s akademiky zasadí více než 11,5 tisíce stromů, což je počet přihlášek ke studiu, které přišly na Ostravskou univerzitu v minulém roce,“ uvádí mluvčí. „Zda se všechny akce uskuteční, bude samozřejmě záviset na konkrétní epidemiologické situaci. Věřím ale, že sadbu stromů v přírodě ani covid neohrozí,“ dodává Fremrová.

VŠB - Technická univerzita Ostrava 

Začátek zimního semestru zůstává stejný jako každý rok. Studenti se v učebnách potkají v pondělí 14. září. „Zavedli jsme řadu opatření, abychom snížili riziko nákazy. Všude jsou dostupné dezinfekce a na toaletách i ve společných prostorech probíhá úklid v častějších intervalech,“ popisuje mluvčí VŠB-TUO Petra Halíková.

Na univerzitních kolejích vyhradili speciální prostor pro studenty, kteří čekají na výsledky testů. Studenti tak nebudou v přímém kontaktu s ostatními. Přejít na on-line výuku univerzita zatím neplánuje. „Jsme na ni připraveni, kdyby to bylo nutné. Ale že bychom plánovali celý semestr hned v on-line, to ne. Doufáme, že univerzita bude fungovat normálně, což je např. u laboratorních prací dost zásadní,“ vysvětluje mluvčí. „Osobní kontakt mezi pedagogy a studenty je podle nás velmi přínosný,“ doplňuje.

Letošní oslavy hornického svátku se v Karviné odbývají pouze pietou za zemřelé kamarády, kulturní program pro veřejnost není.
Den horníků na Ostravsku? U těžařů jen pieta, na Turky už vzpomene málokdo

Zahraniční studenty očekává i VŠB-TUO. Pokud studenti přijíždí z rizikových zemí, musí se hned po příjezdu nechat otestovat. Poplatky za test jim univerzita zpětně proplatí. Univerzitní festival Art and Science nakonec uspořádají až za rok. „Bohužel jsme byli nuceni zrušit univerzitní festival, který probíhá každý rok začátkem září. Stejně tak většina jarních akcích byla buď zrušena úplně, nebo se některé uskutečnily on-line,“ uzavírá Halíková.

Kateřina Milotová