„Je to dobrá zpráva pro všechny slušné řidiče a špatná zpráva pro ty, kdo chtějí jezdit rychle nebo dokonce velmi rychle.“

Těmito slovy hodnotil v pondělí odpoledne na mošnovském letišti policejní prezident Petr Lessy převzetí dvacítky nových vozů Volkswagen Passat. S těmito rychlými auty budou strážci zákona dohlížet na bezpečnost na dálnicích a silnicích první třídy v celé republice.

Nejmodernější technologie

„V současné době využíváme patnáct starších passatů, které máme od roku 2009. Ty zatím za tři roky služby chytily pětaosmdesát tisíc hříšníků a na pokutách vybraly zhruba devadesát milionů korun. Teď těchto aut budeme mít pětatřicet a naše práce se ještě zefektivní,“ uvedl šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Nové passaty jsou nejen rychlé, ale i vybavené nejmodernější technologií. To například znamená, že mohou měřit rychlost nejen během jízdy, ale i když stojí u krajnice a v jejich kabině nejsou policisté. Ti totiž mohou sledovat zpovzdáli výsledky měření na počítačovém tabletu. Auta jsou navíc v běžných barvách, jako při normálním prodeji, takže budou na silnicích nenápadná.

Jeden starý, jeden nový

Čeští policisté v pondělí převzali klíčky od deseti sedanů a deseti aut ve verzi kombi. Rozjeli se s nimi z Ostravy do všech krajů republiky. Právě „kombík“ v modrošedé metalíze putoval do našeho regionu.

„Máme teď jeden starý passat, teď nám přibyl tento nový. Jezdit s ním budeme především po silnicích první třídy a během speciálních akcí také po dálnici,“ přiblížil ostravský dopravní policista Petr Štencel.

Dvacet nejnovějších verzí Volkswagenu Passat B7 V6 FSI dosahujících maximální rychlosti 250 kilometrů v hodině dodal policistům ostravský salon Auto Heller.

Ten porazil v tendru Volva S60 a V60, Opely Insignie, ale i passaty od jiného prodejce. „Jsem rád, že se nám tuto zakázku podařilo získat. Považuji za velmi prestižní záležitost dodat auta právě policii,“ konstatoval čerstvý pětašedesátník Jan Heller.

Přečtěte si také: Rychlé passaty policii dodá ostravský autosalon Heller