Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje údajné nepoctivé policejní jednání, které se mělo odehrát na dálnici D1 v Ostravě. Policejní vozidlo v civilním provedení zastavilo koncem ledna automobil s polskou registrační značkou.

Ilustrační foto.
Bojíme se hovězího z Polska, probíhají i hraniční kontroly

Důvodem bylo překročení povolené rychlosti. Policista si vzal 400 zlotých, aniž by řidiči vystavil potvrzení. O případu informoval polský server tvn24.pl, na který se obrátil polský řidič. Ten také novinářům poskytl videonahrávku z automobilu. Na ní je zachyceno policejní auto a celý rozhovor. Samotný údajný policista se však pohyboval mimo záběry kamer.

Zdroj: Youtube

Případ již řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Případem se zabýváme, jsme ve fázi prověřování. Podnět vzešel od moravskoslezské policie,“ řekla Deníku mluvčí GIBS Ivana Nguyenová s tím, že bližší podrobnosti nelze v této chvíli sdělit. Mluvčí se nevyjádřila ani k možnosti, že by mohlo jít o falešné policisty.

Z nahrávky je zřejmé, že údajný policista poměrně plynulou polštinou posádce oznamuje, že za výrazné překročení rychlosti hrozí ve správním řízení roční zákaz řízení a pětadvacet tisíc korun pokuty. Později naznačuje, že se to dá řešit i jinak. Poláci se snaží vyváznout pouze s domluvou, což ochránce zákona ale odmítá.

Část gabionové stěny se na „jedenáctku“ sesunula v září 2017.
Opravy gabionové zdi byly přerušeny. Odstranily se i chyby na ostatních stěnách

„Nevím, jak to chcete vyřešit. Nejméně je to pět tisíc korun,“ je slyšet na nahrávce. Policista žádá ekvivalent v euro, pak se spokojí i s polskými zlotými, nakonec mu stačí 400 zlotých. Polák mu bankovky odevzdává a bez jakéhokoliv potvrzení odjíždí.

Na nahrávce je i následný rozhovor osádky, která se o našich policistech vyjadřuje velmi nelichotivě. Řidič se nakonec obrátil na svého právníka, nahrávka se dostala i na sociální sítě, kde ji zhlédly desítky tisíc lidí.

Řidič při pozdějším prověřování přes GPS zjistil, že v úseku, kde je povolená rychlost 80 kilometrů v hodině jel maximálně o sedm kilometrů více.

Policisté z NCOZ navrhli obžalovat 6 mužů, kteří nabízeli k prostituci nezletilé chlapce
Homosexuální prostituci s mladistvými gang organizoval zejména na Ostravsku
Ilustrační foto.
Pivní sklenice jako zbraň. Hrozí velmi vysoké tresty