„Nikdo kromě nás už tu není,“ říkal muž s partnerkou ve věku kolem třiceti let ve dvorním traktu areálu v Mongolské ulici na pátém stavebním obvodě v Porubě. Fotit či bavit se už dále neměli zájem a odebrali se na místečko u schodiště do bývalé prodejny (a poté rockového klubu) se spoustou cigaretových vajglů.

Většina vstupů do zadní části Marice z rampy byla zazděna včetně místa, kde před čtvrtrokem naposledy hořelo. Někde ještě zůstaly i prkny zatlučené dveře a většinou vypáčené petlice. A samozřejmě svinčík skládající se hlavně ze stavební suti, domovního vybavení či vyprázdněných dvoulitrových flašek od levného vína.

Na Černé louce pokračuje stavba kampusu Ostravské university, 19. července 2022 v Ostravě.
Finiš kampusu Ostravské univerzity: 450 dělníků denně, za dva měsíce studenti

Rány nesoucí se do dvora nepocházely od pobudů vevnitř Marice, nýbrž od demoliční čety pracující na jejím průčelí. Chlapi likvidující dřevěný rám výkladu někdejšího obchodu s nábytkem se lámanou češtinou nechali slyšet, že se připravují zazdívat i tady. „Do týdne,“ odhadoval nejstarší z nich, kdy objekt trvale zabezpečí.

Momentálně největší ostuda městské části Poruba tak odhalila své nitro: Zdevastované prostory opravny elektroniky, baru, hospody či prodejny v přízemí, všude se vyřádili i neumělečtí sprejeři, opilci tu zanechávali přinejmenším desítky plechovek a lahví. Schodiště do horního patra už působilo hodně neschůdným dojmem.

Chátrající objekt Marica v Ostravě-Porubě, prosinec 2021.
Maricu, největší ostudu Ostravy-Poruby, zabednili. Vánoční dárek, děkují sousedé

„Památka?“ tázal se při fotografování důchodce venčící okolo psa. Vzpomínal na „zlaté časy“ staré Marice s pivnicí dole a restaurací včetně učňovského střediska kuchařů-číšníků nahoře. Období po krachu posledního podniku podle něj představovalo asi definitivní konec. Majitelé víceméně přenechali komplex pobudům.

Vlastníci – slibující s Maricí velké plány v podobě její přestavby na bytový dům – se na dotaz Deníku k situaci ani budoucnosti areálu ostatně nevyjádřili. Lidé v sousedství – stěžující si v poslední době takřka každý týden na radnici – označili jeho vzhled za srovnatelný s budovami vybombardovanými Rusy na Ukrajině…

MARICA se říká podle bývalé slavné restaurace objektu na pátém obvodě v Porubě, který dnes slouží bezdomovcům a dělá ostudu – ale to se má brzy změnit, nový majitel má velké plány.
OBRAZEM: Bývalá porubská Marica je doupě bezdomovců kálejících okolo sebe

Ruce pryč od Marice dali dávno také iniciátoři a zprostředkovatelé využívání opuštěných prostor v Ostravě z kanceláře Refillova. „My se snažili s majiteli navázat kontakt, ale neměl zájem. Přitom se do objektu chtěli nastěhovat hudebníci se zkušebnami či výtvarníci se svými ateliéry,“ řekla koordinátorka Lenka Hochová.

Porubská starostka Lucie Baránková Vilamová podotkla, že obvod byl s vlastníky v „úzkém kontaktu“ a pomáhal s projektem proměny ruiny v multifunkční objekt. „To, že mají problémy, je neopravňuje k tomu, aby ohrožoval lidí v okolních domech a nechával stát objekt vyhledávaný pochybnými existencemi,“ konstatovala.

Garážový komplex u řeky Ostravice pod ulicí Muglinovskou, květen 2022. Odvézt bude nutné tuny odpadu.
Nejostudnější místo Ostravy se možná změní v pejskařský ráj

Hlavní slovo tak za radnici přebral stavební úřad, jenž po dubnové kontrole dal první pokutu a avizoval udělování dalších, pokud se v Marici nedostatky neodstraní. „Aktuálně se tady zazdívají otvory v přízemí, které majiteli nařídil náš stavební úřad,“ infromovala Jana Janošcová z tiskového odboru porubského obvodu.