"Touto cestou bych chtěla poděkovat všem, kteří nám vyjádřili svou soustrast s odchodem mého manžela Karla Gotta. Zároveň děkuji panu premiérovi a vládě za iniciativu spojenou s uspořádáním státního pohřbu. Po důkladné úvaze jsem se rozhodla pro pohřeb se státními poctami," uvedla na webu Gottová.

Karel Gott se svým andělem
Za oponou Gottova protestsongu: Chůzi na tenkém ledě zpěvák nakonec ustál

Poslední rozloučení s Gottem, který zemřel v úterý ve věku 80 let, se uskuteční na Žofíně v pátek 11. října od 8:00 do 22:00. "V souladu s vůlí mého manžela a po předchozím jednání s Arcibiskupstvím pražským se bude konat zádušní mše a bude ji sloužit Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský. Mše se uskuteční pro pozvané hosty v sobotu 12. 10. od 11:00 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě," uvedla Gottová.

Vláda sice ve středu rozhodla, že se Česko rozloučí s Gottem státním pohřbem a že na den pohřbu připadne i státní smutek, premiér Andrej Babiš však dnes upřesnil, že spíš než o klasický státní pohřeb půjde o pohřeb se státními poctami, který má jiné formální náležitosti.

Ovlivnil několik generací

Podle bývalého hradního ceremoniáře Jindřicha Forejta je znakem pohřbu se státními poctami například přítomnost státní vlajky a účast vojáků. Poprvé se tak stalo při pohřbu bývalého ministra a ombudsmana Otakara Motejla v roce 2010. V roce 2016 vláda zamýšlela uspořádat pohřeb se státními poctami sportovní gymnastce Věře Čáslavské, o státním pohřbu se mluvilo i po úmrtí atleta Emila Zátopka (2000). V obou případech uspořádání takového pohřbu odmítla rodina.

Naopak státní pohřeb zahrnuje několik ceremoniálních aktů, jako je smuteční zasedání Parlamentu nebo převezení rakve se zesnulým na lafetě, za kterou jde generalita. Tento formát podle Forejta vychází i z toho, že státní pohřeb většinou je poctou zemřelému prezidentovi, který byl zároveň i nejvyšším velitelem ozbrojených sil.

Nejslavnější český zpěvák populární hudby Karel Gott, který ovlivnil několik generací posluchačů, zemřel v úterý před půlnocí. Bylo mu 80 let. V posledních letech se potýkal se zdravotními problémy, podlehl akutní leukémii. Zemřel doma v kruhu svých nejbližších.

Karel Gott a Marta Kubišová v 1967 při vyhlášení ankety Zlatý slavík.
Karel Gott si vždycky dokázal vyzobnout ty nejlepší muzikanty, říká odborník

Na pražském Žofíně se například 18. června 2009 uskutečnila oficiální část posledního rozloučení se zesnulým zpěvákem Waldemarem Matuškou.

V posledních letech sloužil arcibiskup Dominik Duka v katedrálo svatého Víta zádušní mše například během posledního rozloučení s bývalým prezidentem Václavem Havlem v prosinci 2011 nebo při pohřbu Dukova předchůdce Miloslava Vlka v březnu 2017. Zádušní mše se ve svatovítské katedrále sloužila také v dubnu 2010 za kardinála Tomáše Špidlíka, o dva roky dříve za herce Radovana Lukavského nebo v listopadu 1999 za lidoveckého politika Josefa Luxe.