V součtu napříč všemi uskupeními je v našem kraji necelá třetina žen. V přesné řeči čísel najdete na kandidátkách celkem 797 lidí, z toho je žen 230. Je to dost, nebo málo? Podle politoložky Jiřiny Pavlíkové nehraje tento poměr zastoupení pohlaví v politice velkou roli.

„Osobně jsme proti kvótám, které by určovaly, kolik má být v politice žen. Je jich tam tolik, kolik jich do tohoto světa bylo ochotno vstoupit. Já bych je k tomu nenutila jen proto, aby byl ten poměr více vyvážený,“ konstatovala Jiřina Pavlíková.

Jak dále dodala, více než menší počet dam na kandidátkách ji zaráží, kolik stran a hnutí se u nás celkově uchází o přízeň voličů. „Voliči by se měli zamyslet, kolik z těch uskupení chce skutečně dělat politiku a má k tomu i smysluplný program, a kolik z nich má celou kandidaturu udělanou jen jako podnikatelský záměr, na kterém zkouší něco vydělat,“ dodala Jiřina Pavlíková.

Lídryně KDU-ČSL v kraji - poslankyně Pavla Golasowská, 13. zaří 2017 v Ostravě.
ON-LINE s poslankyní Pavlou Golasowskou, lídryní KDU-ČSL v kraji

Ale zpět k tématu ženy na kandidátkách v našem kraji. Jedničkou a tváří své strany je v našem regionu poslankyně Pavla Golasowská z Třince, která vede KDU-ČSL. V čele Starostů a nezávislých pak stojí Ludmila Bubeníková, jež je nyní starostkou Velké Polomi.

Ženu do čela postavila ještě dvě hnutí. Za Blok proti islamizaci je jedničkou současná poslankyně Olga Havlová, Řád národa vede kynoložka Barbora Řezáčová. Na dalších místech už ale najdeme dámy častěji. Vysokoškolskou pedagožku Michaelu Roubíčkovou dali na druhé místo hned za lídra v TOP 09, lékařku Marii Manouškovou má jako dvojku na kandidátce ODS.

Vůbec nejvíce žen na kandidátce má u nás nové uskupení Dobrá volba, které má 16 příslušnic něžného pohlaví mezi svými 36 kandidáty. V tomto součtu je na druhém místě ČSSD, za které nyní kandiduje 15 žen nejvýše postavená je na čtvrtém místě poslankyně Dana Vahalová.

Ludmila Bubeníková, starostka Velké Polomi a zároveň předsedkyně krajského výboru hnutí Starostové a nezávislí v ostravské redakci Deníku.
ON-LINE rozhovor s Ludmilou Bubeníkovou, lídryní hnutí Starostové a nezávislí

Ze stran s vyšším volebním potenciálem dali větší prostor ženám na kandidátkách i komunisté, kteří jich mají 11, stejně jako třeba Realisté nebo Zelení.

Mezi uskupení, která mají naopak méně kandidátek na možnou funkci poslankyně, patří hnutí ANO. Z celkem pěti žen je nejlépe umístěná na osmé pozici jmenovkyně zakladatele hnutí zdravotní sestra Andrea Babišová.

Jak velké početní zastoupení nakonec budou mít ženy z Moravskoslezského kraje mezi zvolenými poslanci, se uvidí po sečtení hlasů v sobotu 21. října.

Kateřina Chybidziurová
ON-LINE s Kateřinou Chybidziurovou, kandidátkou na poslankyni za ČSSD