„Vedle zábavní pyrotechniky vzniká v závěru roku riziko požárů, v horším případě i zranění a úmrtí, také od špatně umístěných svíček a dále od zalehlých cigaret v postelích či sedacích soupravách,“ upozorňuje mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

V domácnostech k požáru stačí zapálená svíčka stojící v blízkosti bytových textilií, v nábytkových sestavách či dotýkající se smrkových větviček.

„Rachejtle, světlice, dělbuchy a petardy by se měly odpalovat výhradně venku na volných prostranstvích a ne z balkonů. Tedy mimo domy, nemocnice, domovy pro seniory, školy, radnice, kostely a také dostatečně daleko od parkujících aut a jehličnatých stromů,“ říká dále k zábavní pyrotechnice mluvčí Kůdela.

Manipulaci s pyrotechnikou by navíc neměla být svěřena do rukou dětí, ale ani dospělých osob, které již mají problém udržet rovnováhu. Jako varování uvádí Petr Kůdela třeba příklad muže, který byl zvědavý na nevybuchlou petardu. Ta mu pak explodovala mu v rukou. Skončil sice v nemocnici „jen“ s několika stehy na rukou, ale zůstal mu jiný trvalý zdravotní následek – dodnes každodenní nepříjemné pískání v uších.

„Zábavnou pyrotechniku je samozřejmě nejlepší nakupovat v kamenných obchodech, kde je zaručeno, že není vlhká a je k dispozici návod v češtině. U rachejtlí se opravdu nevyplatí šetřit na kvalitě. Nabízejí ji dnes prakticky všechny obchodní řetězce, kamenné prodejny, stánky a tržnice,“ dodává mluvčí hasičů. 

Ilustrační foto
Na Lysé hoře napadlo přes 40 centimetrů sněhu