Nachází se v srdci regionu Severní Moravy a Slezska, konkrétně v okolí města Opavy, téměř horského Vítkovska s Budišovskem a Hlučínska. Bohatá historie tu za sebou nechala stopy, za které budete obzvlášť při plánování naučných výletů s rodinou rádi. V minulosti se stal kraj častým působištěm šlechty, díky čemuž je dnes bohatý na krásné zámky, zámečky a sídla.

Zámek Hradec nad MoravicíZdroj: Archiv

Nejstarší muzeum v Česku

Za zmínku stojí například zámecký komplex v Hradci nad Moravicí, který vás zaujme jak svou majestátností, tak příběhem, ve kterém sehrál svou roli i geniální Beethoven.

Stříbrné jezero v Opavě. Ilustrační foto.
OBRAZEM: Nejzajímavější místa Opavska? Podívejte se na 8 tipů Deníku

Při návštěvě památky často narazíte i na kulturní program pro celou rodinu. Další zámky, u kterých se vyplatí zastavit a nasát dobovou atmosféru, stojí v Raduni nebo v Kravařích.

Obdivovatelé architektury a urbanismu si přijdou na své v samotném jádru českého Slezska – ve městě Opava. To ukrývá zajímavou minulost, mnoho honosných staveb, je protkáno městskými parky a typickými vodotrysky.

Slezské muzeumZdroj: Archiv

V jednom ze sadů majestátně vypíná Slezské zemské muzeum, které se pyšní titulem nejstaršího muzea na území České republiky.

Krajina břidlice a vojenských památek

Při plánování výletů neminete vojenské památky s množstvím pozůstalých vojenských opevnění a pěchotních srubů, jež uchovávají střípky ještě nedávné minulosti.

Rozhledna ve Stěbořicích. Ilustrační foto.
PODÍVEJTE SE: Tyto rozhledny a vyhlídky spojí přeshraniční stezka

Poznávání dalších zajímavých míst, jako jsou větrné mlýny v Hlavnici a Cholticích, rozhledny Šance nebo Šibenice, venkovské areály, malebné údolí řeky Moravice, pstruží farma a Priessnitzové koupele v Bělé vás pomalu přivedou k tomu nejryzejšímu bohatství, kterým je oblast protkaná – k čisté přírodě.

Raabova štola - krajina břidliceZdroj: Archiv

Krajina se pyšní malebnými kopečky i údolími, ve kterých se lesknou hladiny průzračných jezírek a zatopených lomů. Její podobu zásadně formoval výskyt a těžba břidlice, na kterou je území bohaté. Krása a zvláštnost tohoto místa je dílem přírody skloubeným s dílem člověka.

Čekají vás desítky kilometrů naučných stezek, pro které jsou typické bílé rozcestníky s popisy a odpočívadla. Po cestě spatříte staré břidlicové haldy, štoly, lomy. Na své si tu přijdou milovníci pěší a cyklistické turistiky, neboť si mají možnost vybírat z různých náročností i atraktivních podívaných.

Větrný mlýn v CholticíchZdroj: Archiv

Na závěr je potřeba zmínit i lákadlo pro vaše chutě. Opavské Slezsko je známé svou autentickou gastronomií. V místních hospůdkách ochutnáte tradiční a nešizenou slezskou kuchyni, případně dobroty od lokálních dodavatelů.

A když budete hledat punc regionálního produktu, i zde najdete potraviny, produkty či služby, které vám budou připomínat pěkné slezské zážitky i doma, stačí se zastavit a zeptat ve zdejších informačních centrech.

Další zajímavé informace a tipy na výlet najdete na www.opavske-slezsko.cz nebo www.facebook.com/opavskeslezsko