Výskyt svrabu byl podle mluvčího FNO Tomáše Oborného letos zaznamenán nejen u osob ze slabších sociálních vrstev. „To, že se počet případů svrabu zvýšil, může být způsobeno i socioekonomickými podmínkami v našem regionu," dodal mluvčí FNO.

Krajská hygienická stanice v Ostravě letos má nahlášeno celkem 252 případů onemocnění svrabem. „Podle jednotlivých měsíců není zřejmý nárůst onemocnění v posledních třech měsících v Ostravě ani v jiných okresech. Asi polovina nahlášených onemocnění (105) je u lidí, kteří nemají žádnou spojitost s kolektivem, místa a zařízení z hlášení nevyplývají," řekl mluvčí krajské hygienické stanice Radim Mudra.

Ve Vítkovické nemocnici nárůst počtu pacientů trpících svrabem nezaznamenali. „S těmito potížemi přichází zhruba jeden člověk za měsíc," uvedla Radka Miloševská, mluvčí společnosti AGEL, která Vítkovickou nemocnici provozuje.

„Nejedná se však pouze o lidi ze slabších sociálních vrstev, ale o pacienty napříč sociálními skupinami. Lidé se nejčastěji nakazí při cestování v ubytovnách a hotelech, a to z přikrývek a povlečení. Léčba probíhá ambulantně, kdy lidé zůstávají v ,karanténě' doma a používají speciální mastičky," upřesnila dále mluvčí Radka Miloševská.

Jak dodala, podle aktuálních informací z dětského oddělení Vítkovické nemocnice ani zde nezaznamenali žádnou vlnu přibývajícího svrabu mezi dětskými pacienty. „U dětských pacientů je ale svrab spíše raritní onemocnění a takový pacient se zde objeví zhruba jednou za čtvrt roku," dodala Radka Miloševská.

Dalibor Kraut z Charity Ostrava uvedl, že ojedinělý výskyt svrabu bývá občas zaznamenán v domovech pro seniory a v azylových domech pro lidi bez domova. „Jedná se o jednotlivé případy, které se snažíme ihned podchytit, a zajišťujeme léčbu v nemocnicích. Máme zavedena preventivní hygienická opatření, která předcházejí případnému šíření onemocnění," dodal mluvčí ostravské Charity.

Onemocnění způsobuje drobný členovec zákožka svrabová žijící v kůži hostitele. Přenos je možný pouze přímým kontaktem s nemocným nebo s věcmi, které používal.