Nejlacinější natural a nafta se poslední listopadovou středu ráno v Ostravě prodával za 34,90 koruny, nejdražší pumpy si pak účtovaly za litr o dvě koruny více. Při porovnávání cen 9. listopadu prodávali ostravští pumpaři natural 95 v rozmezí od 33,90 do 37,90 koruny, naftu pak od 34,90 do 37,50 koruny.

Pohonné hmoty v Moravskoslezském kraji také v uplynulém týdnu zlevňovaly a natural 95 se prodával průměrně za 36,31 koruny za litr, nafta za 36,39 koruny za litr.

Motoristé, kteří projíždějí kolem některých ostravských pump a pohyb cen sledují, se někdy nestačí divit. „Míjel jsem svou oblíbenou pumpu ve Slezské Ostravě, u níž tankuji nejčastěji. Předminulou středu večer tam prodávali natural za 33,90 koruny. O den později už bych jej nakoupil za skoro šestatřicet korun. Následující den šla cena zase o korunu dolů. Skoro mi to připadá, jako by pumpaři nevěděli, za kolik prodávat. Někdy jdou s cenou výrazně dolů, pak jako by se toho sami lekli. Navíc, když vidí, že konkurence drží ceny nahoře, zase rychle zdraží," přidal zajímavý postřeh motorista.

Pohonné hmoty v Moravskoslezském kraji patří k nejdražším v zemi, dražší jsou jen v Praze a v Jihomoravském a Olomouckém kraji.

K TÉMATU: Zajímá vás, proč je někdy natural dražší než nafta a jindy je poměr cen opačný?

Podle odborníků se dá obecně říci, že ceny nafty šplhají nahoru hlavně před zimní sezonou. Zvyšuje se poptávka po středních destilátech, lehkých topných olejích, které se právě na severní polokouli v některých oblastech využívají pro topení. Tato vyšší poptávka a dostatečné zajištění zdrojů pro zimu vyvolává tlak i na zvýšení ceny u motorové nafty, která je z hlediska technologie zpracování a vybraných jakostních parametrů velmi příbuzná látka.