„Momentálně si můžeme vybírat ze sedmi obchodů s potravinami, včetně jednoho supermarketu, a máme za to, že tento počet je na přibližně sedmitisícové město dostatečný,“ říká Radek Nitka. Ten je nezávislým zastupitelem a členem výboru iniciujícího vznik petice proti odprodeji městských pozemků v lokalitě Podlesí mezi ulicemi Datyňskou, Na Příčnici a Obvodovou investorské firmě, která zde chce stavět market.

Odpůrci tvrdí, že by ohrozil drobné prodejny místních živnostníků, nadměrně zvýšil provoz jak osobních aut zákazníků, tak kamionů se zásobováním (v okolí stojí základní škola), zhoršil tím pádem i životní prostředí (emisemi z výfuků) a připravil místní o klid (vyšší koncentraci lidí a hlučností).

Babí léto v Ostravě, 18. říjen 2017. Ilustrační foto.
Babí léto v Ostravě. V kraji meteorologové naměřili víc než 22 stupňů

„Parcely pro supermarket jsou orná půda a chráněný zemědělský fond. Vratimov je přece nemusí ihned nutně prodávat,“ vysvětluje Nitka. Alternativu nákupní zóny spatřují signatáři petice v bytovém domě pro mladé rodiny s dětmi, domově důchodců, parku a místě pro sportování či relaxaci.

Starostka města Dagmar Hrudová upozorňuje, že záměr prodeje sporných pozemků je dlouhodobý a svého času pro něj hlasovalo jedenáct z dvanácti přítomných zastupitelů. Vratimov je totiž podle ní nebude potřebovat na rozdíl od milionů, které by jejich kupec vložil do rozpočtu města.

„Já hlasovala pro nový obchod i jako občanka, která ve Vratimově prožila celý život a bude zde žít nadále. Vím, že do budoucna chci služby, jaké jsou běžné na západ od hranic. Co se prodeje potravin týká, nemůže naše město zůstat na úrovni odpovídající době před dvaceti lety,“ tvrdí Hrudová.

Zdolání kovového monstra se na první pohled zdálo nemožné. Tatra 810 4x4 řízená Liborem Václavíkem to dokázala.
VIDEO: V Ostravě padl rekord. Tatrovka se vydrápala na kovové monstrum

Sama podle svých slov zná řadu lidí, kteří si nový supermarket ve svém okolí ve hře je společnost Billa přejí. Jinak budou nadále zajíždět do nedaleké Ostravy, kde jich je ažaž. „Peticí se budeme pochopitelně zabývat. Je nicméně názorem těch, kteří nemusí mít pravdu,“ dodává starostka s tím, konečné slovo o prodeji budou mít opět zastupitelé. A potenciální investor ostatně na nabídku nekývl; vzal si čas do konce roku.

Odpůrci supermarketu každopádně nepřestávají ve sběru podpisů pod petici a na neděli 5. listopadu svolávají na 15 hodin happening na pole, kde má Billa stát.

Krajské vojenské velitelství Ostrava v úterý pořádalo mediální den s ukázkami likvidací nepřítele při přepadeních, léčkách, ale i dalších akcích „militantních skupin“ vyslaných k destabilizaci bezpečnostní situace v zemi.
Vojáci opětovali palbu. Aktivní zálohy střežily a bránily důležité objekty