Už poosmé se na mnoha místech naší vlasti sejdou mladí, ale i ti dříve narození, aby se na chvíli zastavili. Zapomněli na předvánoční shon a ponořili se do pravého duchovního kouzla Vánoc prostřednictvím nádherných koled, které se dědí z generace na generaci jako poselství nejkrásnějších svátků na konci roku.

Ano, 12. prosince si už Česko zazpívá koledy s Deníkem od 18 hodin. Zpívat se bude na náměstích, u obecních úřadů, v blízkosti škol, kulturních domů, požárních zbrojnic, ale třeba i v oblíbené hospůdce. Jen pro zajímavost: v letošním roce se v Moravskoslezském kraji zúčastnilo této akce na patnáct tisíc lidí, kteří zpívali na více než padesáti místech.

Ake Česko zpívá koledy s Deníkem už má bohatou tradici a rok od roku se ho účastní stále více osobností. Tak například jen v moravskoslezské metropoli se v minulosti na pódiích vystřídali populární písničkář Jaromír Nohavica, zpěváci Martin Chodúr a Markéta Konvičková, muzikálový idol Tomáš Savka, folkrocková skupina Šajtar a mnozí další.

Ke koledám patří i punč, cukroví, ale také setkávání se v čase předvánočním, stejěně jako přehledné zpěvníčky, které i v loni Deník vydal a byl mnohými čtenáři pochváleny.

A jaké se budou zpívat koledy a vánoční písně? O tom zřejmě opět rozhodnou sami čtenáři, kteří, jak nám už sdělili, se na to moc a moc těší.

TIPY NA DALŠÍ AKCE

2. PROSINCE - Rozsvícení vánočního stromu v Sanatoriích Klimkovice

5. PROSINCE - Mikuláš na Věži (otevřeno až do 19 hodin) Nová radnice Ostrava

12. PROSINCE - Česko zpívá koledy

15. PROSINCE - Strojení stromečků v Zoo Ostrava

16. PROSINCE - Festival Souznění, Frenštát pod Radhoštěm okres Nový Jičín

24. PROSINCE - Štědrý den v Zoo Ostrava

24. PROSINCE - Vánoční tradice na Věži

25. PROSINCE - Bruntálský krystalek, plavání otužilců v Bruntále okres Bruntál

27. PROSINCE - 100 let od připojení Krnova k Československé republice (obsazení Krnova československou armádou) 27. prosince 1918 okres Bruntál

31. PROSINCE - Silvestr v Sanatoriích Klimkovice

 

PROSINEC - Mikulášská parní jízda na Osoblažce okres Bruntál

PROSINEC - TOP 12 vzpěračská soutěž mužů v nadhozu v Havířově

PROSINEC - Koncert Ostrava zpívá gospel, Ostrava

PROSINEC - Setkání betlémářů v Příboře, V. ročník, Muzeum Sigmunda Freuda Příbor okres Nový Jičín

PROSINEC - Swingové Vánoce taneční večer v rytmu swingu, dům kultury, Frenštát pod Radhoštěm okres Nový Jičín

STÁTNÍ ROZPOČET NA DALŠÍ ROK Tuzemské ekonomice by se podle všeho mělo dařit i v roce 2018. Ekonomové věští růst hrubého domácího produktu (HDP) o tři procenta, růst platů o šest až sedm procent a proti tomu inflaci lehce nad dvě procenta. To vypadá na dobrý rok. Otázka je, zda premiér Andrej Babiš s menšinovou (či koaliční většinovou) vládou na konci roku opět představí státní rozpočet na rok 2019 se schodkem (na rok 2018 minus 50 miliard). Babiš by si poprvé mohl troufnout na vyrovnaný rozpočet.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Adventní koncert V katedrále Božského Spasitele v Moravské Ostravě se 13. prosinceuskuteční tradiční Adventní koncert. 

Televizní Ponorka z Česka

Na obrazovky světových televizí se v prosinci dostane osmidílný seriál Ponorka, který vychází ze stejnojmenného filmu Wolfganga Petersena nominovaného na pět Oscarů. Nový seriál se stal jednou z největších zahraničních produkcí, které se loni v Česku objevily. Filmaři vedení režisérem Andreasem Prochaskou v českých studiích a exteriérech strávili neuvěřitelných sto dní. V seriálu si zahrála řada světových hvězd v čele s Lizzy Caplanovou, Vincentem Kartheiserem a Jamesem D’Arcym. (sul)

Mary Poppins se vrací na plátna. Nyní má tvář Emily Bluntové

Nejslavnější chůva světa se vrací na filmová plátna. Studio Walt Disney se rozhodlo vzkřísit Mary Poppins, která dodnes patří k největším komerčním úspěchům všech dob. Po Julii Andrewsové převzala roli neméně půvabná Emily Bluntová. Režie rodinného muzikálu, který do českých kin dorazí 20. prosince, se ujal hitmaker Rob Marshall (Chicago, Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna). (sul)

Putinova objížďka na Krym. Staví most

Koncem roku 2018 má být otevřen pro automobily most přes Kerčský průliv, známý jako Krymský most. Ten je vzhledem k ukrajinské blokádě Krymu mimořádně důležitou stavbou. Spojnice mezi poloostrovem a pevninským Ruskem, kterou staví Putinův přítel, podnikatel Arkadij Rotenberg, řeší problém s jedinou dosavadní cestou na anektovaný Krym, jež vede přes území Ukrajiny. Ne náhodou chce prezident Vladimir Putin do oblasti investovat v přepočtu 256 miliard korun. (bys)

300 LET OD ÚMRTÍ JANA BROKOFFA. Kulaté výročí skonu tohoto barokního sochaře je důvodem k připomenutí významného umělce, který tvořil na přelomu 17. a 18. století a většinu plodné éry zasvětil Praze. V tomto městě také zemřel. Rodák ze Spišské Soboty po sobě zanechal mimo jiné sochu sv. Jana Nepomuckého na Karlově mostě.

Ostrava při pohledu z výšky. Ilustrační foto.
Výběr očekávaných událostí v Moravskoslezském kraji v roce 2018