Na bezplatné preventivní vyšetření si tu už zašlo či přijelo z okolí více jak dvě stě mužů, další jsou zváni, koná se totiž po celý listopad.

„Jsme příjemně překvapení a tak velký zájem jsme rozhodně nečekali,“ říká v polovině měsíce hlavní organizátorka akce Movember 2018 v Karviné, primářka zdejšího Oddělení klinické biochemie Zdeňka Rybaříková.

„Inspirovala jsem se u některých kolegů, se kterými se setkávám na odborných seminářích a napadlo mne uspořádat Movember také u nás v nemocnici,“ dodává karvinská primářka.

Ilustrační foto
Řidiči, pozor! Za nesprávné použití mlhovek hrozí i pokuta

Jak vše vypadá v praxi? Zájemci o bezplatné vyšetření mohou přicházet na Hematologicko-transfuzní oddělení nemocnice v Karviné-Ráji, kde jim bude proveden běžný odběr krve. Akce probíhá každý všední den od 12 do 14, ve středy od 12 do 18 hodin.

„To abychom dali prostor i lidem, kteří jsou jinak ještě v zaměstnání,“ vysvětluje primář oddělení Daniel Janek.

Výsledek vyšetření je pak znám většinou už na druhý pracovní den.

Tragická nehoda v Třinci-Neborech.
Nehody: letošní rok se zatím nevyvíjí vůbec příznivě

„Výsledky jsou buď zcela negativní, některým mužům na jejich základě doporučíme, aby si za rok zašli na stejnou kontrolu, některým pak doporučíme návštěvu urologa, který provede další vyšetření. Každopádně, také u rakoviny prostaty je prevence velmi důležitá a včasné zjištění případného problému hraje obrovskou roli,“ vysvětluje dále primářka Oddělení klinické biochemie karvinské nemocnice.

Při daném vyšetření se v krvi zjišťují hodnoty tzv. Prostatického specifického antigenu. A muži by se o toto vyšetření měli samozřejmě zajímat i mimo listopad. Zažádat o něj mohou na urologii, nebo se domluvit u svého obvodního lékaře. Přibližně jednou za rok se toto doporučuje u všech mužů od 50 let věku, ale zajímat by se měli i ti mladší.

Ilustrační foto.
Nový termín! Po prodloužené Rudné se má jezdit v létě 2020

Všechny věkové skupiny jsou tak stále zvány i na Movember 2018 do Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj. Akce zde potrvá do konce listopadu.

„Všechny potřebné doplňující informace, například jaké činnosti mohou případně ovlivnit výsledky vyšetření, a další, zjistí zájemci také na webu nemocnice: nspka.cz,“ doplňuje mluvčí špitálu Radmila Fleischerová.

Víceúčelová hala v Havířově.
OBRAZEM: Víceúčelová hala jubilejní
Ilustrační foto
Čtrnáct dodávek v jednom městě, poté rovnou do vazby