Dělníci stihli stavbu do podzimu zakrýt šindelem. I když ne ze sta procent šindelem. Práci „brzdil“ nový samohasicí systém, který nově mezi šindele prokládali. Dokončená je také větší část oken. Aktuálně se v chatě topí provizorními topidly, do měsíce už budou v provozu tepelná čerpadla.

Na konci roku začali dělníci utěsňovat ovčí vlnou spáry mezi trámy zevnitř stavby. Tyto práce stále pokračují. „Vyrábíme také další okna, řemeslníci pokračují s řezbářskými pracemi, dělají rozvody elektřiny, topení, dokončují kompletaci tepelných čerpadel a požárních systémů,“ vyjmenoval Milan Gesierich, technický náměstek Valašského muzea v přírodě (VMP), které kulturní památku spravuje.

Stavba se současně připravuje na další práce. „Jakmile se ukáže pěkné počasí, budeme pokračovat v nátěrech a dokončení exteriérů,“ dodal náměstek Gesierich.

Stezka Valaška pod vrcholem Tanečnice na Pustevnách v Beskydech na snímcích z 11. ledna 2019.
OBRAZEM: Stezka zavede návštěvníky Pusteven až nad koruny stromů

Obnova Libušína je složitá stavba, která se neobešla bez problémů. „Měli jsme potíže s nádrží na požární vodu, která má objem dvě stě padesát kubíků. Při instalaci jsme narazili na skálu. Museli jsme složitě řešit odtěžení kamene. Ale už je hotovo, všechno budeme postupně zprovozňovat, na podzim chceme práce dokončit a stavbu převzít včetně kolaudace,“ nastínil Milan Gesierich.

O přesnějším termínu se dá na začátku roku jen spekulovat. Harmonogram stavebních prací je rozplánovaný do konce měsíce října. „Čeká nás ale ještě vybavení interiéru. Zvláštní zakázky budou na vybavení a nábytek a také na gastroprovoz. Až toto dokončíme, budeme shánět nového, nebo staronového nájemce,“ vysvětlil ředitel VMP Jindřich Ondruš.

Připomněl, že nejvíce problémů bývá při dokončování stavby. „Předpokládám ale, že nás už nic nepřekvapí. Rozhodné datum otevření stanovíme na podzim. Ideální by bylo zahájit provoz na zimní sezonu,“ uzavřel ředitel muzea.

Ledové království v Rožnově pod Radhoštěm. Ilustrační foto z r. 2016
Výstavní hala Ledového království v Rožnově se zřítila

Národní kulturní památka Libušín byla postavená podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče v roce 1899. V noci ze 2. na 3. března 2014 zničil chatu rozsáhlý požár. Příčinou požáru byl špatně zrekonstruovaný komín. Obnova historické stavby bude stát více než 100 milionů korun. Ve veřejné sbírce lidé na opravu Libušína darovali rekordních 10,9 milionu korun. Díky tomu se stala finančně nejúspěšnější sbírkou roku 2017 a získala první místo v soutěži veřejných sbírek s názvem Máme vybráno.

Ledové sochy na Pustevnách, 11. ledna 2019.
Z ledových kvádrů vzniklo na Pustevnách mrazivé peklo