Už před necelými třemi lety odborníci uváděli, že s tím, jak starší vozy z našich silnic mizí, se dá očekávat i ukončení prodeje benzinu Speciál 91. „I tak se speciál udržel jako sortimentní druh na trhu půl století. V posledních letech se už prodával jako bezolovnatý s přísadou na ochranu ventilových sedel a jeho podíl na domácím trhu klesl na pouhé procento. Do budoucna to rozhodně není perspektivní druh automobilového benzinu," vysvětlil už v roce 2010 Václav Loula, expert České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

V České republice se podle něj trh s benziny z pohledu oktanového čísla vyvíjel od 80oktanového a olovnatého normálu. Ten byl zrušen v roce 1980, pak se prosazoval speciál 91 a olovnatý super 96, jehož prodej byl ukončen v roce 2000.

Poptávka klesala

Současné struktuře vévodí pouze bezolovnaté benziny v oktanových hladinách 95 a 98.

„Poptávka po benzinu Speciál se trvale snižovala. Z pětadvacetiprocentního podílu v roce 2000 se dostala o deset let později na necelé jedno procento. Automobilisté se staršími vozy mohou bez problémů přejít na benzin s oktanovou hladinou 95, musejí ale přidávat při tankování do nádrže aditiva, například přísadu Benadit BA (draselná sůl kyseliny jantarové). Ta se přidává do nádrže v dávkování uvedeném v návodu při každém tankování," dodal Václav Loula. Většina společností provozujících čerpací stanice už podle něj speciál vyřadila z prodeje.

S přísadami

„Pokud někde ještě nabízejí speciál, jde už o benzin s oktanovou hladinou 95. Ten obsahuje přísady na ochranu ventilových sedel," vysvětlil dále expert ČAPPO.

Z náhodného průzkumu benzinových pump v našem kraji Deník zjistil, že speciál například nabízejí čerpací stanice Lukoil v Dobré na Frýdecko-Místecku či v Opavě-Jaktaři. 

„Speciál tankují hlavně šoféři starých škodovek stodvacítek, občas někdo s trabantem či wartburgem. Další lidé berou speciál i do motorových pil nebo do sekaček," uvedla obsluha u pumpy v Pražmě. U další pumpy na Frýdecko-Místecku začátkem týdne stál  speciál 38,10 koruny, natural byl o 2,60 koruny lacinější.