Práce byly zahájeny v prosinci 2015. Celá rekonstrukce byla rozdělena do tří etap.

V té první se řešily statika, nádvoří a vyhlídka, v rámci té druhé to pak jsou střechy. Při třetí se pozornost zaměří na zámecké interiéry.

„Všechno jde zatím podle plánu. Drobné zdržení nastalo pouze při archeologickém průzkumu prostoru. Na nádvoří, které je podsklepeno a nachází se tam i spodní konírny, se nalezly pozůstatky důmyslného systému z cihelného zdiva, který sloužil k odvětrávání a odvádění vody,“ komentoval kastelán hradeckého zámku Radomír Přibyla.

OPRAVÁM PŘÁLO POČASÍ 

Momentálně je zajištěna horní část nádvoří a vše je připraveno na položení finální vrstvy. Pracuje se také na severozápadní věži, ve spodních konírnách se povedlo zajistit klenby.

Dochází zde k otevření celého prostoru. Ten se vlastně rehabilituje, jelikož se odstraňují nevhodné stavební úpravy ze sedmdesátých let minulého století.

Rekonstruuje se také zámecká vyhlídka. Probíhá výroba nových anebo oprava původních prvků. Intenzivně se pracuje rovněž na střechách.

„Východní křídlo, tedy ta část zámku směrem k náměstí Městečku, je kompletně hotova. Nyní se opravují věžičky a roste zde velké lešení, které obklopí i Hodinovou věž. Práce jdou velice dobře také díky počasí. To nám zatím přeje,“ mínil v minulém týdnu Radomír Přibyla.

Jestliže půjde vše podle plánu, střechy by mohly být vyřešeny do dubna příštího roku.

Archeologové objevili venuši.
Archeologové v Kateřinkách objevili šest tisíc let starou venuši

První dvě etapy rekonstrukce spolknou zhruba 55 milionů korun. Závěrečná třetí etapa pak bude dražší než předchozí dvě dohromady a zaměří se na interiér.

„Ten dostane novou podobu. Z toho důvodu byl pro letošní a příští rok zastaven provoz hotelu,“ komentoval čelní představitel hradeckého zámeckého skvostu, podle něhož by opravy Červeného zámku mohly být hotovy do konce roku 2020.

Zámecký areál za poslední roky prošel významnými úpravami. Před téměř čtyřmi lety byl po dlouhodobé rekonstrukci otevřen Bílý zámek, načež se velké změny udály i v parku, kde se odstranily dřeviny, které byly ve špatné kondici, anebo tam koncepčně nezapadaly, což byl výsledek nevhodné výsadby ze šedesátých a sedmdesátých let minulého století.

Po vykácení řady stromů se otevřely některé staré průhledy na zámek, a to například ze strany Mariánských luk.

Až bude rekonstrukce Červeného zámku u konce, má Radomír Přibyla v plánu pustit se do opravy třetího významného objektu zdejšího areálu Bílé věže. Ani poté ale nebude vše hotovo.

„Po Bílé věži bychom se rádi zaměřili na nejbližší okolí. Konkrétně na komunikace, hradební zdi a například i dlažby,“ upozornil kastelán hradeckého zámku.

Teprve potom budou hlavní úpravy v zámeckém areálu u konce.

Památku na kněze Vojtěcha Tkadlčíka si ve Skřipově připomenou odhalením pamětní desky. Akt se odehraje v neděli 11. února od 10 hodin v tamním kostele.
Ve Skřipově na oblíbeného kněze nezapomněli, odhalí mu desku