Před válkou lidé tak milovali rozhlednu postavenou v duchu starého gotického hradu, že toužili mít doma aspoň její zmenšený model. Ve své době byly betonové kopie rozhledny Praděd na zahradách velmi módní.

Většina z nich už je dávno zbořená, ale v Janově se takový model dochoval. Je ukrytý ve svahu přímo naproti Tisícileté lípy.

.Zdroj: Archiv Pavla Rapušáka

„Současná majitelka zahrady má svůj pozemek oplocený, takže o modelu rozhledna neví ani řada místních. Model rozhledny je vidět z hlavní cesty pouze na podzim, když opadá listí ze stromů," uvedl fanoušek historie Dalibor Zlomek, který pátrá po osudech dalšího modelu rozhledny. Ten stával v Holčovicích kousek od křižovatky na Českou Ves.

Stará rozhledna na Pradědu měla romantickou podobu staré hradní věže.
Sto let od postavení věže na Pradědu

Dnes má Praděd novou dominantu. Vedle televizního vysílače vysokého 162 metrů vypadá původní 32,5 metru vysoká Altvaterturme či Habsburgwarte jako zákrsek. Těžko říct, proč si ani ten největší patrioti a milovníci Jeseníků kopii současného vysílače na skalku ani do zahrady nepostaví.

.V Německu v Durynském le se na 792 metrů vysokém vrchu Wetzstein stojí kopie staré pradědské rozhledny. Zdroj: Ondřej Kielar