Vysokou návštěvnost v Rožnově očekávají také letos. Tím spíše, že předchozí dva roky se kvůli epidemii onemocnění covid-19 oblíbený pořad konat vůbec nemohl.

Zástupci Valašského muzea v přírodě i rožnovské městské policie dopředu vyzývají řidiče mířící o velikonočním víkendu do města, aby se nesnažili za každou cenu probít se svým vozem až přímo k muzeu.

„Je tam sice velké hlavní parkoviště u Mlýnské doliny s přibližně 120 parkovacími místy, ale toto často bývá už před desátou hodinou dopoledne plně obsazeno a řidiči pak stejně musí hledat jiná místa,“ připomíná mluvčí Valašského muzea v přírodě Pavlína Polášková.

Město Rožnov proto společně s městskou policií a Valašským muzeem připravilo parkovací mapku, která řidičům usnadní orientaci ve městě během exponovaného prodlouženého velikonočního víkendu. Ke stažení je na turistickém webu města www.visitroznov.cz a také na webu a facebooku Valašského muzea v přírodě.

Mapka s možnostmi parkování, kterou pro velikonoční prodloužený víkend (16. - 18. dubna 2022) připravilo město Rožnov pod Radhoštěm spolu s Valašským muzeem v přírodě a městskou policií.Zdroj: se svolením MěÚ Rožnov p. R./ visitroznov.cz

Ilustrační foto
Na turistická místa pohodlně. Zlínský kraj vypraví cyklobusy i letos

Přijíždějícím řidičům ji budou rozdávat také městští strážníci. V mapce je u každé možné parkovací plochy přesná adresa pro jednoduché uložení do navigace. Uvedená je také vzdálenost v metrech a doba chůze k muzeu.

Podle Aleše Pilaře, ředitele rožnovské městské policie, který bude se svými kolegy o víkendu dozorovat a usměrňovat dopravu a parkování, bývá obzvláště komplikovaná doba nejintenzivnějšího nájezdu návštěvníků muzea kolem 10. hodiny dopoledne.

„V tomto čase, ale vlastně i po celý den, bychom chtěli apelovat na řidiče, ale využili i jiných parkovacích míst po městě, které nejsou sice bezprostředně u muzea, ale jsou v rozumném dosahu v rámci kratší pohodové procházky,“ vyzval Aleš Pilař.

K místům, kde jsou dostatečné parkovací kapacity bezplatného parkování, ale návštěvníci je příliš nevyužívají, patří například plocha u zimního stadionu nebo plochy u obchodních center na ulici Meziříčská.

Z těchto lokalit je to do muzea zhruba 20 minut procházky. Naopak letos nepůjde využít parkoviště na Bezručově ulici, kde probíhá demolice starého kina a příprava na stavbu nového kulturního centra.

Program Velikonoce na Valašsku v rožnovském skanzenu nabídne návštěvníkům bohatý třídenní program naplněný ukázkami tradičních velikonočních zvyků.

Vizualizace budoucí podoby autobusů MHD ve Valašském Meziříčí, kterou bude od 12. června 2022 zajišťovat společnost TQM - holding.
MHD zdarma se vrací do Valašského Meziříčí. Ne všichni byli pro

„V sobotu jej zahájí tradiční jarmark velikonočního zboží. Celý den zpříjemní cimbálové muziky Javořina a Aldamáš,“ přiblížil Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě, pod které skanzen spadá.

V neděli, na Boží hod velikonoční, se mohou návštěvníci těšit na pořad s tematikou jarních a velikonočních zvyků v podání souborů Malé Zálesí z Luhačovic a Jagár z Havířova. Zahraje také cimbálová muzika Kotár. V Billově chalupě zavoní jarní polévka a budou se malovat vajíčka.

Velikonoční (červené) pondělí se ponese v duchu pomlázky (šmigrustu). Vystoupí soubor Vonička z Havířova a cimbálové muziky Soláň a Frenštátská cimbálová muzika Radegast. Po všechny tři velikonoční dny budou moci návštěvníci skanzenu obdivovat také um maléreček při různých technikách zdobení kraslic.

„Dny obohatí tradiční pletení pomlázky, bohatá nabídka výrobků lidových řemeslníků i občerstvení,“ dodal Jindřich Ondruš.