Odchod zastupitelů Ivana Bureše, Darji Tomaniecové a Petra Hrabčáka z ANO byl posledním hřebíčkem do rakve povolební koalice KSČM a ANO. Všichni tři odešli kvůli své nespokojenosti s poměry uvnitř ANO a nyní jsou zařazeni jako nestraníci pod klubem KSČM. Z havířovské organizace ANO však odešlo, nebo bylo vyloučeno, i několik dalších řadových členů.

Tomaniecová už v červnu oznámila, co ji k rozhodnutí dovedlo.

„Můj pohár trpělivosti přetekl. Hlavními důvody jsou především neustále nedodržování demokratických principů, diktátorské až stb praktiky některých členů. Tento stav byl dlouhodobý a již se nedal vydržet," uvedla.

V září byla ještě konkrétnější a potvrdila, že v ANO se vede boj na osobní rovině.

„Naprosto šílený je fakt, že si na každého vedou složku a na koho nic nenajdou, tak si vymyslí. Od smyšlené nevěry přes intriky po vymyšlená trestní oznámení. I já a můj partner jsme byli a po mém odchodu stále jsme terčem jejich lživé kampaně. Bohužel pomluvám se těžko brání a rychle se šíří. Takto doslova odrovnali mnoho členů v celém kraji. Příkazy, zákazy, sledování, s kým a kde se stýkáte, s kým si telefonujete. Jednu dobu jsem se stále ohlížela, jaká auta za mnou jezdí. Toto opravdu není dlouhodobě únosný stav," popsala pro Parlamentní listy.

Podobně na tom je i Ivan Bureš. ANO na svých internetových stránkách zveřejnilo zprávy o tom, že za rozbití koalice má dostat trafiku.

„Bureš měl původně za odměnu nastoupit do Správy sportovních a rekreačních zařízení Havířov. Pak jsme se na jednání zastupitelstva zeptali primátora Pawlase (KSČM), co je na tom pravdy. A z odměny pro Bureše sešlo. KSČM ale hledala dál a teď to vypadá, že tu správnou trafiku našla. V Technických službách Havířov. Tak se snad konečně svých 30 stříbrných dočká. Ta úporná snaha někam Bureše upíchnout je zvláštní. Vždy tvrdil, že žádnou funkci nepotřebuje, že se má kam vrátit. Že by ta informace nebyla úplně správná? Nakonec, stejně nejlepší trafika, kterou by přeběhlík Bureš mohl dostat, je ta u autobusové zastávky naproti havířovské nemocnice," píše místopředseda havířovské organizace ANO Antonín Polický na internetových i facebookových stránkách s tím, že článek doplňuje koláž trafiky s fotografií Bureše.

Na toto osočení už reagoval i Bureš: ,,Celá kauza proti mé osobě byla od samého počátku plánovaná a dlouhodobě připravovaná. Když jsem jako člen ANO a předseda místní organizace upozorňoval na praktiky některých členů ANO, které šly za hranici zákona, stal jsem se pro těchto pár jedinců nepohodlným. Proto si tito lidé vymysleli kauzy o mých údajných trafikách nebo další o mém údajném trestném činu pletichy. Účelem těchto lží a pomluv byla diskreditace mé osoby. Jejich argumenty uváděné na jejich facebookových stránkách se však nezakládají na pravdě. Čekal jsem na vyjádření policie, proto se k tomuto vyjadřuji až nyní. Po mém dotazu u Policie ČR, zda byla proti mé osobě podána nějaká trestní oznámení, mi bylo sděleno, že žádné takové oznámení nebylo podáno, ani se nic v souvislosti s mou osobou nevyšetřovalo. Nebylo co vyšetřovat, bylo to smyšlené tvrzení ANO, stejně jako jejich články s trafikami. Ukázalo se, že v tomto hnutí se daří především lhářům a bojovníkům o posty neštítících se ničeho. Kdo toto nezažil, nepochopí. Lži se věří snadno, pravda se dokazuje hůř. Pozorný čtenář v jejich článcích najde mnoho rozporů, já se však již odmítám v těchto lžích dále hrabat."