VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík: houbaření je radost a relaxace

Velké Karlovice /ROZHOVOR/ - Zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna si připravila na září nové degustační menu, které potěší milovníky hub. Nejen o tom, co se bude servírovat hostům restaurace, jsme si povídali s šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna Pavlem Václavíkem.

9.9.2013
SDÍLEJ:

Houbové menu.Foto: DENÍK/archiv

Degustační menu Dary lesa přináší ochutnávku zajímavých druhů hub. Co konkrétně jste si pro hosty připravili?

Ve Vyhlídce obměňujeme degustační menu každý měsíc podle sezónně dostupných surovin. K podzimním měsícům patří houbaření, takže jsme toto téma nemohli nechat v naší kuchyni bez povšimnutí. Hosté u nás po celé září ochutnají například předkrm s houbou kukmákem, krémovou polévku z klouzku sličného a hlavním chodem je roštěnec z mladého býčka na pyré z letních lanýžů s restovanou liškou obecnou. Čtvrtý chod, sladký dezert, sice zákonitě není houbový, ale i on je tématicky „lesní" – servírujeme jablkový závin se sorbetem z lesního ovoce a s ostružinami.

Jaké houby používáte k vaření? Sbíráte je sám?

Stejně jako každý šéfkuchař bych si je sice nejraději sbíral sám, ale legislativa nám to bohužel nedovoluje. Musíme se spolehnout na to, co se dá aktuálně nakoupit.

Jak jste na tom se vztahem k houbaření? Chodíte rád na houby?

Žiji na Valašsku, kde máme spoustu úrodných hřibových lesů, takže asi nikoho nepřekvapí, že chodím na houby často a rád. Navíc i dcera je vášnivá houbařka, takže i když přijdu z práce sebevíc utahaný, vždycky mě ještě vytáhne do lesa. Houbaření je pro mě radost, skvělá relaxace. Ve vrcholné houbařské sezóně chodíme do lesa i několikrát týdně. I po těch letech si ale troufnu sbírat jen základní druhy hub, které dobře znám.

Jak nejčastěji houby zužitkujete? Vaříte? Smažíte?

Doma z hub nejčastěji vaříme omáčky nebo zavařujeme. Část si také vždy necháme do zásoby – podusíme a uskladníme do mražáku. V poslední době jsme si oblíbili bedly. Nepřipravujeme je v klasickém trojobalu, pouze orestujeme na másle se solí a kmínem a jíme s chlebem či bagetou.

Máte z poslední doby nějaký zajímavý houbový objev – surovinu či recept?

Osobně mě velmi překvapily bílé lanýže, které začaly růst i tady u nás na Valašsku. Sice jsem neměl štěstí je najít osobně, ale od známých jsem dostal pár kousků a byly prostě úžasné. Zkusil jsem z nich připravit halušky a chutnaly výborně.

Tip Pavla Václavíka - Halušky s bílým lanýžem a pečenou krkovicí

Suroviny: Brambory 500 g, hrubá mouka 100 g, hladká mouka 100 g, sůl, pepř, krkovice 600 g, olej, bílý lanýž, rozmarýn

Postup: Oškrábané brambory nastrouháme na jemném struhadle, důkladně smícháme s hrubou a hladkou moukou, osolíme a přes hrubé síto přepasírujeme do vařící osolené vody. Vaříme jen krátce - jakmile halušky vyplavou, jsou hotové (cca 2 minuty). Na pánvi je prohřejeme s trochou smetany, osolíme a na závěr přidáme na tenké plátky nakrájené lanýže.

Krkovici naporcujeme na 4 steaky, nasolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a posypeme nasekaným rozmarýnem. Opečeme na rozpálené pánvi z obou stran a servírujeme s haluškami.

Autor: Redakce

9.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Varnsdorf (ve žlutém) na domácím hřišti porazil v duelu týmů ze spodních pater tabulky Frýdek-Místek 1:0.

Valcíři důležitý duel ve Varnsdorfu nezvládli

Krajští lidovci se sjeli do Frýdku-Místku, aby sledovali vývoj výsledků voleb.
13

OBRAZEM: Krajští lidovci ve sněmovně získali jen jeden mandát

V Bystřici hořela střecha kotelny na pile

/FOTOGALERIE/ Šest jednotek hasičů zasahovalo v sobotu ráno v Bystřici u požáru střechy kotelny na velké pile. Jeden člověk se nadýchal kouře, předběžná škoda byla odhadnuta na půl milionu korun. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Řepiště domácí televizní premiéru neustály

/FOTOGALERIE/ Devět stovek diváků vidělo tři góly. V Řepištích se v utkání fotbalové I.B třídy, skupiny C, nakonec z jasného vítězství 3:0 radovali hosté z Doubravy. Branky vítězů zaznamenali Pavel Entner, Kamil Antal a Jiří Kuzník.

To jsou oni! Poslanci, kteří budou hájit zájmy Moravskoslezského kraje

/FOTOGALERIE/ Kteří poslanci budou po volbách v dolní komoře parlamentu zastupovat a hájit zájmy Moravskoslezského kraje? Nejvíce mandátů získalo hnutí ANO. Podívejte se, kdo patří mezi nově zvolené poslance.

Škola v Bukovci získala Pečeť kvality

Základní škola a Mateřská škola Bukovec je jednou ze čtyř škol, které získaly ocenění Pečeť kvality. Půjde příkladem ostatním školám.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení