Drahé léky, bydlení a potraviny. Lidem v důchodu po zaplacení nejnutnějších životních nákladů mnoho peněz nezbude. Úspory jejich peněženkám by měl přinést nový projekt, který se na konci května rozjede v Moravskoslezském kraji. Jde o takzvanou Senior slevenku, která lidem nad padesát pět let a těžce postiženým nabízí slevy a výhody ve zdravotnictví, lázeňství, ale i na ubytování, kulturu a další služby.

„Vznikla databáze poskytovatelů slev, kteří držitelům speciální karty Senior slevenky garantují dlouhodobé celoroční slevy od pěti do padesáti procent," uvedl Ivan Sekanina, který spolu s krajskou radou seniorů projekt připravil.

Doplnil, že karta vyjde na sto korun a platí až do konce příštího roku.

Slevenku mohou lidé využívat například i v ostravské městské nemocnici. Ta poskytne držitelům karty pětadvacetiprocentní slevu na nadstandardní pokoj. „Dále nabídneme i slevu sedm procent na menu v nemocniční jídelně," uvedl ředitel nemocnice Tomáš Nykel.

Ušetřit mohou lidé na pětapadesát, kteří si kartu pořídí, také v literární kavárně Academia v Ostravě. „Na všechny druhy kávy budou mít slevu deset procent. Vnímáme, že senioři počítají každou korunu, a proto jsme jim chtěli takto vyjít vstříc," uvedla Alena Fialová z kavárny Academia Ostrava.

Slevy budou podle Sekaniny nabízet i Priessnitzovy lázně Jeseník a Lázně Darkov. „Zájem o Senior slevenku mají také beskydské hotely.

Třeba Horský hotel Sepetná v Ostravici či Horský hotel Ondráš v Komorní Lhotce Dalšími poskytovateli jsou například lékárny, úklidové firmy, hodinoví manželé, kadeřnictví, masáže nebo prodejci šperků a kosmetiky," vyjmenoval Sekanina s tím, že celý seznam poskytovatelů sleva najdou zájemci na webových stránkách www.seniorslevenka.cz, které budou stejně jako karta, spuštěny 20. května.