Tři posádky byly z Břestku na Slovácku, dvě posádky přijely z Brna a jedna z Vysočiny. Společný start šestice balonů byl krátce před půl jedenáctou dopoledne u Vápenné nedaleko Jeseníku.

Vodopády na Stříbrném potoce zvané také Nýznerovské.
VIDEO: Ledová krása, která vás ohromí. V Rychlebech zamrzly vodopády

V balonu je příjemněji než venku

„Na Pradědu sice foukalo a dost mrzlo, ale v balonu na vás nefouká a není taková zima. Balon totiž letí s větrem, takže osoby v koši jsou kryté. A také díky hořákům a teplotě v balonu je pocitová teplota daleko příjemnější, než když stojíte na Pradědu u vysílače a musíte odolávat větrným poryvům,“ popsal nedělní situaci v balonovém koši ve výšce kolem půl druhého kilometru nad mořem Libor Staňa z břestecké společnosti Balony.eu.

Přesto, že panovalo mrazivé povětří, byl odměnou pro všechny aktéry letu slunečný čas. Umocňoval totiž úchvatné pohledy na panoramata zimních Jeseníků, jimž kromě Pradědu dominovaly také například horní a dolní nádrž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně.

Letecký provoz nad Pradědem, neděle 14. února 2021
Praděd ze vzduchu. Podívejte se na letecký provoz v extrémním mrazu

Přistání ve třech lokalitách

Přistání se nakonec uskutečnilo ve třech různých lokalitách.

„Dva brněnské balony dorazily po čtyřhodinovém letu až domů do Brna. Naše posádky z Břestku a balon z Vysočiny dosedly u Šumperka a nedaleko Uničova,“ dodal pilot balonu Libor Staňa, s nímž vzdušnou plavbu absolvovala také jeho patnáctiletá dcera Terezka. Pro ni však šlo o let výcvikový.

  • Balon: OK-1805, objem 3.400m3
  • Start : 14. 2. v 10.20 hodin Vápenná
  • Přistání: 13.00 hodin Šumvald
  • Délka letu: 55,5 km. 2:40 hod
  • Max výška: 2.248 m. n m.
  • Max rychlost 62,6 km/h