Právě hejtman Ivo Vondrák společně s dalšími panelisty přiblížil, co kraj udělal v předchozích letech a zamyslel se i nad budoucností regionu. Diskusi Setkání s hejtmanem v multifunkční aule Gong moderoval Martin Pleva, šéfredaktor Deníků pro oblast severní Moravy a Slezska.

Ivo Vondrák hned v úvodu v zamyšlení nad 30. výročím Sametové revoluce uvedl: „Před listopadem 1989 nebyla u nás svoboda. Nemohli jste studovat, co jste chtěli, museli jste respektovat režim. Dnes je zřejmé, že potenciál kraje je velký. Jsme na dobré dráze, na které ale musíme běžet. Nestačí jen stát a pasivně vyčkávat, co přinese budoucnost.“

Celou reportáž najdete také v zítřejším (31. října) tištěném vydání Deníků Moravskoslezského kraje.

Podrobnější informace
pak přineseme ve speciální příloze, která bude součástí novin v úterý 19. listopadu.

Další účastník panelové diskuse Stan Kubáček, investiční ředitel, Round Hill Capital, poznamenal: „Ostravsko se se svými problémy dokázalo vyrovnat velmi pozitivně. Ostrava se dokázala spojit napříč institucemi, vytvořila strategii, několik pilířů a to je jedinečný úspěch nejen z pohledu evropského měřítka.“

Radek Sazama, ředitel Komory obchodních řetězců, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, v diskusi uvedl, že v horských střediscích Beskyd je velký potenciál pro růst cestovního ruchu.

Náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Jan Gebauer představil i plány do budoucnosti. Jak upřesnil, snahou kraje je zajistit, aby všech šest krajských nemocnic bylo brzy vybaveno magnetickou rezonancí. „Nemocnice si zaslouží i vybudování urgentních příjmů.“

Legendární Jaromír Jágr v Havířově
Rytíři táhnou na Ostravu a s nimi i JÁGR! Rozdáváme vstupenky na nedělní duel

Jiří Navrátil, náměstek hejtmana pro oblast sociální, upozornil, že za posledních dvacet let nebyl v kraji postaven jediný domov pro seniory.

„V příštím roce proto začneme stavět nový domov pro seniory v Kopřivnici. A spustíme i unikátní projekt takzvané informační obálky. Tu budeme distribuovat do domácností seniorů. V obálce bude formulář, na kterém senior kromě údajů o sobě uvede i léky, které bere, jaké má alergie, kontakt na své nejbližší a další údaje. Obálky budou umístěny v lednici. Při záchraně seniora, který bude mít závažný zdravotní problém, mohou tyto obálky být velmi užitečným a hlavně rychlým pomocníkem. Bude rozdáno 27 tisíc obálek. Není to obálka života, ale informativní obálka, která může k záchraně života přispět,“ upřesnil Jiří Navrátil.

Vizualizace relaxační a gastronomické zóny na „novém“ Masarykově náměstí v Ostravě tvořená z modulárních gastrokontejnerů.
Masarykovo náměstí v Ostravě z kontejnerů? Takto by vypadalo

Náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka odpověděl na dotaz, jak vidí kraj další perspektivu mošnovského letiště. „Zaměříme se dále na nákladní dopravu. Příští rok chystáme společný projekt se soukromými investory na výstavbu hangáru na překládku zboží z letadel na kamiony. Pevně věřím, že příští turistická sezona bude nejlepší v historii tohoto letiště. Co se týká pravidelné dopravy, to uvidíme. Probíhá výběrové řízení, takže nic bližšího se uvést nedá,“ dodal Jakub Unucka.

Online reportáž

Partnery akce kromě Deníku byli:

Zdroj: Deník

Připomeňte si také atmosféru předchozích ročníků:

Zdroj: Redakce
Zdroj: Archiv Deníku