Majitel domů Residomo zde ve čtvrtek spustil první projekt svého druhu ve městě, residenční bydlení. Vnitroblok je oplocen a přes vstupní brány se – ať již pěšky, nebo svými vozy - dostanou jen lidé, kteří zde bydlí.

„Snažili jsme se dát obyvatelům nejen soukromí a nabídnout jim, aby tyto prostory, které se k tomu přímo nabízejí, mohli exkluzivně využívat a nebylo z toho průchozí místo,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne při slavnostním otevření vnitrobloku jednatel Residoma Pavel Klimeš.

Vybydlený dům v ulici Na Vyhlídce půjde k zemi.
Radnice bourá domy, které zničili nepřizpůsobiví nájemníci

Projektu předcházela anketa mezi nájemníky, kteří byli většinou rozhodně pro. Ve vnitrobloku je okolo dvou stovek bytů. Místní si „užívali“ zejména s nepřizpůsobivými obyvateli z okolí.

„Hluk, nepořádek. To, že tady ti lidé neustále procházeli by samozřejmě až tak nevadilo. Co ale vadilo, bylo jejich neurvalé chování. Třeba tady na pískoviště přicházely matky s dětmi, což je rovněž naprosto v pořádku. Ale ty ženy tady seděly, byly hlučné, jedly, veškeré odpadky končily rovnou na zemi, a když jsme jim třeba slušně řekli, zda by je nemohli odnést kousek do koše, nepřáli bychom vám slyšet ty nadávky, vulgarismy i vyhrůžky,“ popisují místní.

Ilustrační foto.
Místo domu parkoviště. Město čistí problémovou čtvrť

Pozemky zde patří městu, které dalo k rozjetí projektu souhlas a samo se zapojilo. „Už jsme zde provedli různé úpravy, jako prořez stromů, nové lavičky, chceme investovati i do zlepšení místních hřišť pro děti a podobně. Myslíme si, že tady, na rozdíl od některých ulic v okolí, to bude mít smysl a lidé si těch novot budou užívat i vážit,“ podotkla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

„My sami jsme před spuštěním projektu vystěhovali z vnitrobloku i několik nájemníků, kteří se nedokázali přizpůsobit a ztrpčovali život ostatním,“ doplnil Pavel Klimeš.

Jak říkají zástupci Residoma, pokud se projekt v praxi osvědčí, zvažují tyto typy residenčního bydlení zavést i v jiných částech karvinského Nového Města.

Ilustrační foto.
Zaplaví alternativní taxíky celé Česko aneb UBER a další i na Karvinsku?