ČTK to po dnešním jednání řekl předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti). Tošenovský působil během minulého desetiletí několik let v dozorčí radě OKD, byl i jejím místopředsedou. Opustil ji po zvolení europoslancem v roce 2009.

Černohorský dnes uvedl, že komise vyslechla Tošenovského mimo jiné proto, že jako ostravský primátor se účastnil prodeje části akciového podílu OKD, který dříve drželo město Ostrava. "Došlo ke snížení základního jmění a následně se Fond národního majetku snažil skoupit podíly, které byly mezi jednotlivými obcemi," řekl ČTK Černohorský. Více podrobností o výslechu s odkazem na to, že zasedání komise je neveřejné, neprozradil.

Zřícený most na trati ve Studénce.
Vlakové neštěstí ve Studénce: soud v Ostravě zřejmě zrušil zprošťující verdikt

Dalším na dnes pozvaným člověkem byla podle něj úřednice, která dříve pracovala na ministerstvu financí. Poslanec uvedl, že se ale omluvila ze zdravotních důvodů a bude jí sdělen nový termín výslechu. Komise znovu zasedne příští měsíc.

"Následující svědecké výpovědi budou podány 11. a 12. října, což je čtvrtek a pátek," dodal Černohorský.

Většina svědků pozvaných na zářijové schůze se podle informací ČTK podílela na privatizaci OKD, zejména bytového fondu. Mezi pozvanými figuruje podle informací z komise například někdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Komise už vyslechla téměř 30 svědků, další necelá dvacítka ji ještě čeká.

Komise dospěla k "závažným zjištěním"

Sněmovna minulý týden komisi prodloužila lhůtu pro práci o půl roku. Závěry by měla předložit plénu do 12. dubna. O prodloužení lhůty požádala komise kvůli tomu, že ještě potřebuje vyslechnout některé svědky a zpracovat část písemných materiálů.

Černohorský před poslanci bez bližšího upřesnění řekl, že komise už dospěla k některým "závažným zjištěním", která dosud nebyla známa.

Členové komise zkoumají převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Za něj bývá kritizován bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), kterého už komise vyslechla. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat.

Kobot - na rozdíl od robota umí s člověkem spolupracovat.
Nové centrum v Ostravě nabízí firmám koboty. Umí spolupracovat s člověkem
Zajištěné medikamenty.
Divoká honička v Ostravě. Policisté pronásledovali auto převážející léky