Jak při zdůvodnění rozsudku uvedla předsedkyně senátu Lenka Čechová, ani jeden z aktérů během procesu neprojevil lítost. „Soud udivila absence jakékoliv lítosti obžalovaných. Po celou dobu hlavního líčení jsme neslyšeli, že svého činu litují, neomluvili se faráři, který v kostele řadu let sloužil mše. V rámci závěrečných řečí byli téměř stavěni do rolí obětí. A s tím soud nesouhlasí,” řekla soudkyně.

Soud se žháři, kteří podpálili dřevěný kostelík v Gutech na Třinecku.Tento mladík své kamarády přivezl na místo činu. Že chtějí zapálil kostek, prý nevěděl.
Farář žhářům odpustil. Stavba kostela v Gutech nabere zpoždění

PLÁN

Iniciátorem byl mladík (19 let) postižený nevyléčitelným degenerativním onemocněním, který nyní chodí o holi. Samotné zapálení provedl tehdy mladistvý kamarád pomocí PET lahví s benzinem. Strůjce plánu by toho vzhledem ke svému handicapu nebyl schopen. Třetím odsouzeným je vrstevník (19 let), který dvojici přivezl na místo činu. Že chtějí kostel zapálit, prý v první fázi netušil. Později vše nahlásil policii.

Ke žhářskému útoku došlo vloni počátkem srpna. Nejmladšímu z trojice tehdy do plnoletosti scházely desítky hodin. I díky tomu se na něj vztahovala trestní sazba od jednoho roku do pěti let. U zbylých dvou to bylo osm až patnáct let.

VĚZENÍ

Nejpřísnější devítiletý trest dostal iniciátor žhářského plánu. Jeho známý, který je přivezl ke kostelu, odešel s osmiletým trestem. Podle soudu se minimálně cestou dozvěděl, co se chystá. Jeho obhajobu, podle které vše považoval za žert, a nevěřil tomu, že by kamarádi kostel vypálili, senát odmítl.

Mladík, který svatostánek zapálil, by měl ve vězení strávit tři a půl roku. Právě on uložil ke stěně kostela tři PET lahve naplněné benzinem. Čtvrtou lahví okolí polil. Vše si také natočil na mobil. Poté odjeli. Dokonce se bavili o tom, že by bylo dobré podpálit i další kostel. Řeč přišla i na to, že stejným způsobem jsou vypalovány kostely v Norsku, a to pod hudebním vlivem takzvaného extrémistického severského metalu.

PROČ?

Motiv činu není znám. „Nikdo nám vlastně neřekl, proč to udělali,” uvedla předsedkyně senátu. Není vyloučeno, že se chtěl hlavní organizátor tímto způsobem pomstít Bohu za své postižení. V úvahu přichází i zviditelnění se. Svou roli mohl sehrát i vliv výše zmíněného extrémistického metalu.

NOVÝ KOSTEL

U soudu jako svědek vypovídal i farář zničeného kostela Kazimierz Plachta. Uvedl, že mladíkům odpustil a jejich potrestání neřeší. Vyjádřil se také ke stavbě nového kostela, který má stát na místě vyhořelého svatostánku. „Už teď víme, že tam bude mírné zpoždění kvůli neshodám mezi památkáři a projektanty. Nejlépe by bylo, kdyby se už v září začalo s dřevěnou stavbou,“ řekl Kazimierz Plachta.

Odsouzení mladíci by měli také uhradit škodu ve výši bezmála dvacet milionu korun.

Verdikt není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu k vyjádření, dva z obžalovaných se odvolali, poslední si nechal lhůtu.

Ohořelé trámy ze spáleniště kostela v Gutech už zmizely.
Nechci dárek, řekl oslavenec. Peníze nechal poslat na obnovu kostela