Muž si podle obžaloby z lékáren na základě padělaných lékařských receptů opatřoval léky obsahující psychotropní látku zolpidem, které dále prodával přes internet.

Vlastimil H. figuroval hned ve dvou kauzách týkajících se nezákonného obchodování s léky. V první byl před časem pravomocně odsouzen k devíti rokům žaláře, v druhé pak nepravomocně k deseti rokům vězení.

A právě druhým případem se nyní v rámci odvolacího řízení zabýval olomoucký vrchní soud. Pokud by trest potvrdil, čekalo by Vlastimila H. devatenáct let za mřížemi. Senát ale nakonec dospěl k závěru, že je namístě ukládat souhrnný trest za oba případy, jelikož činy spolu souvisely.

Zřícený most na trati ve Studénce.
Potvrzeno: soud zrušil rozsudek v případu železničního neštěstí

„Tyto dva tresty jsme dali do jednoho. Nově jsme uložili souhrnný trest ve výměře jedenácti let se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou,“ konstatoval mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Vlastimil H. měl v nabídce různé druhy medikamentů, mimo jiné Hypnogen, Zolpidem, Stilnox, Zolpinox či Lexaurin. Někdo si objednal krabičku, jiný více balení, mezi odběrateli byli i stálí klienti. Jeden z nich se dostal do těžké závislosti a měl vážně zdravotní problémy. „Poskytnutím velkého množství léků u něj způsobil rozvoj závislosti na těchto lécích,“ uvedla žalobkyně.

Ilustrační foto
Liftago uspělo u soudu s návrhem předběžného opatření proti Taxify

LÉKAŘ

V druhém případě, kterým se nyní vrchní soud zabýval, kromě Vlastimila H. figuroval i bývalý vězeňský lékař zapletený do kšeftů s medikamenty. Původně byl odsouzen k jedenácti rokům vězení.

Odvolací vrchní soud mu trest snížil na devět let, a to s ohledem na menší podíl ve srovnání s Vlastimilem H. a také na délku trestního řízení. V procesu, který se táhl od roku 2012, padlo několik verdiktů, které pak odvolací soud zrušil. Poslední rozhodnutí je již pravomocné a není proti němu odvolání.

Ilustrační foto.
Superjackpot vyhrál Ostravák!