Fotoreportér Deníku Lukáš Kaboň zvítězil v prestižní kategorii Aktualita letošního ročníku Czech Press Photo. Jeho snímky zachycující loňskou tragickou střelbu v ostravské fakultní nemocnici obletěly svět a nyní je ocenila i porota nejvlivnější tuzemské fotografické soutěže. 

Celkový vítěz v kategorii série (Mistrovství Evropy žen v softballu) v rámci soutěže sportovní fotografie roku 2019.
Fotograf Deníku z Ostravy Lukáš Kaboň se dočkal dalšího uznání!

Lukáš Kaboň ve své kategorii porazil snímky zachycující soud se slovenským mafiánem Marianem Kočnerem a snímky z akce na Karlově mostě, kde došlo na z dnešního pohledu poněkud předčasné loučení s koronavirem.

Fotografií roku se stal snímek Romana Vondrouše z ČTK, který zachytil muže procházejícího dezinfekční bránou.

Ostrava si připomíná 75. výročí osvobození. Kvůli koronavirové pandemii musela zrušit veřejné oslavy, město proto v barvě trikolory nechalo 30. dubna 2020 nasvítit dominanty města a vyzvala obyvatele, aby v oknech zapálili svíce. Mají tak uctít památku ne
PODÍVEJTE SE: Ostravští fotografové dali dohromady záběry z pandemie COVID-19

„Fotografie roku má zobrazovat nejdůležitější téma uplynulého roku. Tou byla a stále je jednoznačně pandemie koronaviru.  Asi každý očekával fotografii chodce s rouškou v prázdné Praze. Vítězný snímek však upozorňuje na současnou situaci trochu jinak a ve zkratce popisuje život, který nyní prožíváme. Účastník Národního průmyslového summitu 2020 konaného v Betlémské kapli prochází dezinfekční bránou. Výtvarně čistý obraz vyvolává pocity izolovanosti, únavy, rezignovanosti a obav. Klade otázky. Je toto norma? Součást nového běžného života? Jaká nás čeká budoucnost?“ shrnuje předseda poroty Joe Klamar.

Czech Press Photo on-line

„Fotografii jsem pořídil 9. září 2020 v Betlémské kapli v Praze, kdy účastníci Národního průmyslového summitu museli projít dezinfekční bránou v souvislosti s epidemií koronaviru. Už při příchodu ke vstupu do Betlémské kaple mě tato scéna zaujala. Začal jsem rychle fotografovat příchozí, protože do začátku konference zbývalo pouze pár minut a většina účastníků již byla v sále. Dvě dezinfekční brány stály těsně za dveřmi a zrovna v tu chvíli do nich pronikal i sluneční svit, který v kombinaci s proudící dezinfekcí dotvořil zajímavou světelnou atmosféru. Měl jsem štěstí, že muž zachycený na snímku, jako jeden z mála příchozích, neměl nasazenu roušku a v jeho tváři se značily jakési odevzdané emoce a únava z této nelehké doby, kterou všichni procházíme,“ popisuje vznik fotografie Roman Vondrouš.

Ostrava si připomíná 75. výročí osvobození. Kvůli koronavirové pandemii musela zrušit veřejné oslavy, město proto v barvě trikolory nechalo 30. dubna 2020 nasvítit dominanty města a vyzvala obyvatele, aby v oknech zapálili svíce. Mají tak uctít památku ne
PODÍVEJTE SE: Ostravští fotografové dali dohromady záběry z pandemie COVID-19

Kvůli pandemii koronaviru bylo nutné místo plánovaného ceremoniálu vyhlásit výsledky 26. ročníku Czech Press Photo on-line. Ty jsou uveřejněny podle plánu na webových stránkách Czech Photo a sociálních sítích. Společně s hlavní cenou soutěže – Fotografií roku – byly vyhlášeny výsledky v jednotlivých kategoriích. Mezinárodní porota vybrala vítěze z více než pěti tisíc snímků od 288 autorů. Výstava vítězných a dalších vybraných fotografií 26. ročníku soutěže Czech Press Photo se uskuteční v prostorách Národního muzea na jaře příštího roku.

Situace po střelbě 10. prosince 2019 ve fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě.
Snímky fotografa Deníku Lukáše Kaboně z tragédie v Ostravě obletěly svět
Ilustrační foto.
OBRAZEM: Život v Česku se vrací do normálu. Co utkvělo v paměti fotografům?