Důvod? Údajné problémy v komunikaci a spolupráci mezi krajským vedením SPD a jeho havířovskými příznivci. „Začalo to naší kritikou komunikace mezi námi a vedením krajské organizace, následovalo vyloučení čtyř lidí z kandidátky do parlamentních voleb, které bylo v rozporu se stanovami a skončilo nakonec rezignací většiny příznivců SPD v Havířově,“ popisuje průběh událostí jeden z těch, kterých se vše týká.

Nechce být jmenován kvůli obavám z možné msty z řad některých lidí v krajském vedení SPD, v jehož čele stojí krajský zastupitel a nyní i poslanec Lubomír Volný. Redakce ale s ním a dalšími členy osobně mluvila. Jako důvod své rezignace uvedli „porušování stanov a nedemokratické jednání krajského vedení SPD vůči členům-čekatelům“.

Migranti, ilustrační foto.
Islamizace v Havířově? SPD sbírá body i díky nepodloženým fámám

V SPD JAKO V SEKTĚ?

V minulých dnech vedení strany jejich žádosti vyhovělo a ze seznamu čekatelů (čekatel je v SPD uchazeč o členství. Může trvat až dva roky než je přijat za řádného člena pozn. aut.) je vyškrtlo. Dnes v Havířově funguje pouze tzv. klub SPD, čítající jen několik jedinců. Nyní už bývalí příznivci hnutí SPD v Havířově však chtějí nechat nahlédnout do „kuchyně“ místní SPD. Zcela otevřeně mluví o autokratickém způsobu vedení krajské organizace.

„Celá situace vykazuje znaky sekty a drsného autoritativního vedení, kdy jediným požadavkem a povinností je ,oslavování vedení‘. Jako samozřejmost se bere souhlas se vším, co vedení navrhlo. Jakékoliv vyjádření vlastního názoru, návrhu na zlepšení, případně otázka, která není příjemná vedení, je automaticky kvalifikováno jako porušení stanov a útok na vedení SPD a podobně,“ popisují vyloučení příznivci SPD v prohlášení, které poskytli médiím.

Byznys s chudobou: jede v něm i poslanec za SPD Volný?
Byznys s chudobou: jede v něm i poslanec za SPD Volný?

PODIVNÉ HOSPODAŘENÍ A TRESTNÍ OZNÁMENÍ

V prohlášení ale píší nejen o osobních útocích na kritiky ze strany vedení krajské SPD, pomluvách, lustrování a ponižování lidí. Zmiňují i nestandardní zacházení s penězi. „Čekatelé a členové jsou nuceni nakupovat propagační předměty nebo dávat ,dobrovolné‘ příspěvky. To vše bez dokladů a potvrzení. Jakékoli účtování neexistuje,“ píše se v dokumentu.

O hospodaření a nakládání s penězi v krajské organizaci vedené poslancem Volným už se údajně zajímá i policie. Podle jiného bývalého příznivce SPD, který také z obav o svou bezpečnost nechce zveřejnit své jméno, šetří policie trestní oznámení na krajské vedení SPD pro zpronevěru, vyhrožování a pomluvu.

Lubomír Volný (v bílém) na snímku z poloviny října 2017, kdy se jako lídr kandidátky SPD v kraji zúčastnil s dalšími představiteli politických uskupení s největším volebním potenciálem (podle agentury Sanep) předvolební debaty Deníku.
Glosa Aleše Uhra: Odvolatelnost politiků v praxi…

Policie ale k danému trestnímu oznámení nechtěla zveřejnit bližší podrobnosti. „Platná legislativa neumožňuje Policii České republiky sdělovat informace ke konkrétním subjektům,“ reagovala na dotazy Deníku mluvčí Krajského ředitelství PČR Lenka Sikorová.

Havířovský klub SPD po odchodu většiny členů v současnosti čítá jen několik lidí. Jedním z nich je autor petice proti migrantům René Pustějovský, který tvrdí, že lidé, kteří havířovskou SPD opustili, nebyli ti praví. „Právě pro takovéto případy máme obranné systémy, systém čekatelství, budoucí členy dlouhodobě prověřujeme,“ řekl. Podle něj se informace, které šíří ti, jež havířovskou SPD opustili, nezakládají na pravdě.