Jde o zajímavé a atraktivní lokality, ze kterých je do centra moravskoslezské metropole jen několik minut jízdy. Ještě blíže je kouzelná příroda. Z jedné strany lesy, nabízející v kteroukoliv roční dobu úžasné procházky, z druhé strany jezera. Co by kamenem dohodil vede linie pevnostních opevnění budovaných před 2. světovou válkou, jež láká nejen vojenské nadšence.

Koblov s Antošovicemi spadají administrativně pod Slezskou Ostravu. Nemají své úřady, „šéfuje“ jim slezskoostravská radnice v čele se starostou Richardem Verešem, podle kterého jde o perspektivní oblasti, kde probíhá čilá výstavba rodinných domů.

Čí jsou jezera?

Lidé z obou čtvrtí se občas špičkují, a to kvůli zdejším rybníkům, které mnozí označují za jezera. Leží v katastru Koblova, pro antošovické jsou to však Antošovická jezera.

Legendární je také nuda pláž Pohoda, které snad nikdo neřekne jinak než antošovická, a to přesto, že i ona leží v katastru Koblova.

Pohoda je známý naturistický kemp s pláží v Ostravě-Antošovicích a na jeho názvu je rozhodně kus pravdy.
Na nuda pláži v Ostravě. Takto dnes vypadá Pohoda naturistů v Antošovicích

Největší slávu zažila Pohoda v osmdesátých letech minulého století, kdy zde mířily plné autobusy naturistů. Pohoda je známá i v zahraničí. Zhruba třetina lidí přijíždí ze sousedního Polska - VÍCE ZDE.

Lávka

Zajímavostí koblovsko-antošovického regionu je Antošovická lávka přes řeku Odru spojující Ostravu a Bohumín. Až při podrobnějším zkoumání se před několika lety ukázalo, že i přes název, signalizující příslušnost k Antošovicím, patří Bohumínu. Ten ji převzal do své správy, původní název ale ponechal.

SNÍMKY Z DRONU: Soutok Ostravice a Odry u Koblova

SNÍMKY Z DRONU: Vzdálenější soutok Olše a Odry

„Spolupráce s Bohumínem je výborná. My jsme například měli pozemky v bohumínské části Vrbice. Dohodli jsme se a udělali tam předloni směny a prodeje, aby Bohumín mohl dokončit své projekty. Dali jsme to do pořádku, jsme dobří sousedé,“ uzavřel Richard Vereš.

Čí je Landek?

Ne každý ví, že pod Koblov spadá i přibližně polovina Landeku, který je všeobecně vnímán jako součást Petřkovic. Je proslavený zejména nálezem Landecké venuše.

V Koblově leží nejvyšší místo Landeku, rozhledna i hradiště Landek. Prý se tam nachází poklad. S Landekem je spojená i řada pověstí - VÍCE ZDE.

Netradiční restaurace

O Koblově se mluví i v souvislosti s restaurací, která se nachází na velmi netradičním místě - v bývalé smuteční síni vedle koblovského, prakticky již nevyužívaného hřbitova. Chodí zde obyvatelé obou ostravských částí i přespolní, zejména cyklisté. Je vyhlášená nejen pivem, ale především svými jídly, a to hlavně žebry a koleny. A aby ne, objekt má pronajatý známý majitel řeznictví ze sousedních Petřkovic.

Restaurace se nachází v bývalé smuteční síni u hřbitova.
Restaurace, kde byste ji nečekali: ve smuteční síni v Ostravě teče pivo proudem

„Pronajal si od nás bývalou smuteční síň, kterou upravil. Chodí tam místní, zastavuje se tam i hodně cyklistů,“ uvedl starosta Richard Vereš. Jak dodal, ne všichni jsou ale z restaurace nadšení. Část obyvatel umístění nepovažuje za vhodné. Nechtějí tam chodit, protože se zde v minulosti rozloučili se svými blízkými. Ale už se to uklidňuje,“ dodal starosta - VÍCE ZDE.

Zvířecí krematorium

Před několika měsíci Koblovem i Antošovicemi hýbala kauza zvířecího krematoria, které mělo stát v areálu bývalého Dolu Koblov. Zdejší obyvatelé dokonce sepsali petici proti výstavbě. Vadilo jim, že se v blízkosti nachází zástavba rodinných domů. Své záporné stanovisko posléze vydal i městský obvod Slezská Ostrava, který jej zaslal ostravskému magistrátu.

V těchto místech v areálu bývalého Dolu Koblov v Ostravě-Koblově by podle projektu mělo stát zvířecí krematorium.
Zvířecí krematorium v Ostravě-Koblově (zatím) nebude

„Vzdušnou čarou je to od rodinných domků relativně blízko. Nedivím se lidem, že to tam nechtějí. Magistrát města Ostravy naše stanovisko zakomponoval a požádal o zpracování velké EIA, tedy posuzování vlivu záměru na životní prostředí,“ dodal starosta. Podle posledních informací společnost, která chtěla krematorium vybudovat, již oznámení o svém záměru stáhla z krajského úřadu. „Tím to v této chvíli skončilo,“ uvedl Richard Vereš - VÍCE ZDE.

Stavby

V Koblově i Antošovicích probíhají velké investiční akce. „V Koblově se buduje kanalizace, je to velká městská akce. První ze tří etap je již téměř hotová,“ řekl Richard Vereš.

Starosta Slezské Ostravy Richard Vereš.
O Koblově a Antošovicích se starostou Verešem: Stávají se atraktivní adresou

V Antošovicích se dokončuje Domov pro seniory, který vznikne rekonstrukcí a rozšířením bývalé mateřské školy. Jeho kapacita bude dvaatřicet míst, provoz zahájí na jaře příštího roku - CELÝ ROZHOVOR SE STAROSTOU RICHARDEM VEREŠEM NA TÉMA ANTOŠOVICE A KOBLOV NAJDETE ZDE.